Optius e-informator
7Julij 2022

Pogovor z Romanom Rozino

07.07.2022 ob 20:00

Vodnikova domačija

VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA
Hiša branja, pisanja in pripovedovanja vabi na pogovor s kresnikovim nagrajencem 2022: ROMAN ROZINA: STO LET SLEPOTE
Četrtek, 7. julij (20h)

Vabimo na pogovor in poletno druženje z letošnjim lavreatom kresnika, Romanom Rozino! O nagrajenem romanu Sto let slepote (Mladinska knjiga, 2021) se bo s pisateljem Romanom Rozino pogovarjala Ksenija Horvat. V nadaljevanju pogovora z Rožnika bosta govorila o nagrajenem, monumentalnem romanu, snovanju »zgodovinske freske 20. stoletja«, ki jo delo slika z natančnim popisovanjem rudarskega okolja Zasavja, minulih časov in junakov, ki so tam bivali. Spregovorila bosta tudi o tem, kakšen zgodovinski uvid tovrstno književno delo razpira in literarnem ustvarjanju na splošno.

Roman Rozina (1960), danes samostojni književnik, nekdanji aktivni novinar, se je s pisateljevanjem začel ukvarjati razmeroma pozno. Vse od druge polovice devetdesetih let dalje publicistično popisuje zasavsko sedanjost in preteklost, napisal je že kakšnih trideset tovrstnih del. Za kresnika je bil do sedaj nominiran dvakrat, v letih 2011 in 2017. Romaneskno popisati dolgo stoletje v samo eni knjigi zmorejo redki. Še redkeje se v slovenski literaturi pripeti, da je nemirno 20. stoletje opisano tako filigransko, kakor je to v romanu Sto let slepote na 550 straneh uspelo pisatelju Romanu Rozini. Saga o družini Knap, katere član je tudi od rojstva slepi Matija, se začne kakor mrakoben boj na požiralniku.

Roman je proniciljiv oris nekega časa, ki ga ni več, in okolja, ki je še vedno tu, z mnogimi reminiscencami, ki se bodo ohranile – tudi zato, ker jih Rozina zna videti. (iz utemeljitve kresnikove žirije, Delo) 

Nagrajeno knjigo boste na dogodku lahko kupili po znižani ceni, avtor bo na voljo za podpisovanje. Pogovorni večer se bo odvijal na vrtu domačije. V primeru slabega vremena bo prestavljen v dvorano. Spremljali nas boste lahko tudi na daljavo. NEPOSREDNI PRENOS dogodka bo potekal na FB profilu Dela in na spletni strani Dela.

Pripravljamo v sodelovanju s časopisno hišo Delo.


Nazaj