16Februar 2018

Pohujšanje v dolini šentflorjanski

16.02.2018 ob 19:00

Slovensko mladinsko gledališče

Pohujšanje v dolini šentflorjanski
Petek, 16. 2., ob 19.00 (nemški nadnapisi)
Sreda, 21. 2., ob 17.00 (po predstavi pogovor z ustvarjalci)
Režija: Vito Taufer
Igrajo: Blaž Šef, Uroš Kaurin, Dario Varga, Ivan Godnič, Ivan Peternelj, Matej Recer, Ivan Rupnik, Matija Vastl, Sandi Pavlin k. g., Željko Hrs, Robert Prebil, Boris Kos, Uroš Maček, Janja Majzelj

»Vse kaže in mnogotera znamenja pričajo, da se je prikradlo pohujšanje v dolino šentflorjansko,« na začetku Cankarjeve nesmrtne farse oznani presvitli župan šentflorjanski. Prikradlo, in to že drugič, se je tudi na oder Mladinskega. Vito Taufer Cankarjevo »največjo hudobijo« postavlja po eni strani poudarjeno realistično in skoraj do črke upošteva predlogo, po drugi pa poskrbi za odmik, saj vse vloge razen ene igrajo moški.

Vito Taufer, veliki mojster avtorskega in živega gledališkega branja klasike, Cankarjevo »največjo hudobijo« o vrlih domoljubih šentflorjanskih, pretresenih nad »pohujšanjem«, ki se je v dolino »prikradlo«, utelešeno v nekdaj umetniku, zdaj razbojniku Petru in njegovi muzi Jacinti, na oder postavlja po eni strani poudarjeno realistično in skoraj do črke upošteva predlogo, po drugi pa poskrbi za odločilen odmik in vse vloge razen ene prepusti moškim, kar postane »nepogrešljivo gonilna sila uprizoritve« (Zala Dobovšek, Delo), zaradi katere »nič ni, kot se zdi, ker je vse še bolj takšno, kot je« (Sonja Zlobko, Radio Študent).

V Cankarjevem letu smo se odločili obuditi Pohujšanje v dolini šentflorjanski, ki je premiero doživelo leta 2011 in tedaj na Borštnikovem srečanju prejelo dve nagradi: Janja Majzelj za vlogo Zlodeja, Empera3zz in Barbara Pavlin pa za oblikovanje maske.

Več informacij

Foto: Žiga Koritnik


Nazaj