Bonajo spletna trgovina
9December 2020

»Pot do skupne Zmage- 75 let velikega podviga«

09.12.2020 ob 10:00

Online mednarodna konferenca

V sredo, 9.12.2020, ob 10:00 (srednjeevropski čas), bo na Youtube povezavi, potekala Online mednarodna konferenca »Pot do skupne Zmage- 75 let velikega podviga«.

Konference, ki jo pripravlja Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne MRC Maribor), se bo udeležilo 10 uglednih strokovnjakov, zgodovinarjev in raziskovalcev druge svetovne vojne iz osmih držav. Organizirana pa je s podporo Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji in v sodelovanju z Ruskim centrom za znanost in kulturo v Ljubljani. Konferenca, posvečena 75. obletnici zmage nad nacizmom, je nadaljevanje številnih dogodkov, ki jih je do sedaj priredil Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne  Maribor, v želji po razvijanju mednarodnega sodelovanja na področju ohranjanja zgodovinskega spomina na dogodke, rezultate in nauke druge svetovne vojne, preprečevanja ponavljanja grozot nacističnih zločinov proti človeštvu ter izobraževanja mlajših generacij v duhu krepitve miru in sodelovanja med narodi. Na konferenci bodo prvič predstavljeni tudi tajni dokumenti iz avstrijskih in ruskih arhivov o razmerah v krutem taborišču Stalaga XVIII D ter ime taboriščnega komandanta.

Glavna tema konference je Pomen velike zmage danes, z izhodišči, kot so: skupna zmaga nad nacifašizmom je rezultat bojnega bratstva držav protihitlerjevske koalicije ter nedopustnost ponarejanja zgodovine kot jamstvo trajnega miru danes, ohranjanje zgodovinskega spomina, spominske dejavnosti, nasprotovanje rehabilitaciji nacizma, pravne posledice druge svetovne vojne. Konference se bodo udeležili znanstveniki in predstavniki nevladnih organizacij iz Slovenije, Rusije, Avstrije, Azerbajdžana, Belgije, Francije, Hrvaške, Romunije. Udeležence bodo z uvodnim nagovorom pozdravili veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji, gospod Timur Eyvazov, direktor Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani, gospod Nikolaj Gusev, podžupanja Mestne občine Maribor, gospa Alenka Iskra ter direktor MRC Maribor gospod Janez Ujčič.

Konferenca bo potekala v ruščini, slovenščini in angleščini (simultano prevajanje), na treh Youtube kanalih, približno 2 do 3 ure. Prva polovica konferenca bo namenjena referatom/prispevkom, do 10 minut, drugi del pa bo namenjen razpravam in replikam.

Janez Ujčič, direktor MRC Maribor

Foto: ZDFinfo