Moja zaposlitev e-informator
16September 2019

Predstavitveno predavanje dr. Matjaža Humarja

16.09.2019 ob 13:00

Velika predavalnica Instituta »Jožef Stefan«

Ob pridobitvi ERC projekta vas vabimo na predstavitveno predavanje dr. Matjaža Humarja »Celični laserji«, ki bo v ponedeljek, 16. septembra 2019 z začetkom ob 13. uri v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan«, Jamova 39. Uvodni nagovor bosta imela minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in direktor Instituta »Jožef Stefan« prof. dr. Jadran Lenarčič.

Sodelavec Odseka za fiziko trdne snovi Instituta »Jožef Stefan« in vodja Laboratorija za biointegrirano fotoniko  dr. Matjaž Humar je v ospredje znanstvene javnosti stopil že pred štirimi leti, ko je v reviji Nature Photonics objavil članek, ki je nemudoma doživel izreden odziv strokovne in laične javnosti. Matjaž Humar je namreč v času svojega postdoktorskega usposabljanja na Harvardu prvi uspešno v celico vgradil laser in hkrati odkril, da maščobne celice pravzaprav že vsebujejo laserje. Po tem uspehu se je vrnil v Slovenijo in s svojim projektom »Live and Edible Photonics – Živa in užitna fotonika« prepričal, da ima lahko to povsem novo področje raziskav prihodnost tudi pri nas. Kot prvi nagrajenec direktorjevega sklada Instituta »Jožef Stefan« leta 2016 je prejel sredstva, s katerimi je v Ljubljani postavil Laboratorij za biointegrirano fotoniko. V laboratoriju je razvil fotonske komponente, kot so na primer laserji, ki so v celoti sestavljeni iz biokompatibilnih in živih snovi, ki jih bo mogoče zaužiti in vgraditi v človeško telo.

Z laserji se bo dr. Matjaž Humar ukvarjal tudi v projektu, s katerim je pridobil sredstva ERC Starting Grant v višini 1,5 milijona evrov. Cilj projekta z naslovom »Celični laserji - povezovanje optičnih resonanc z biološkimi procesi« je študij interakcij med laserji, vstavljenimi v posamezne celice, in biološkimi procesi v celicah. Projekt »Celični laserji« bo laserje znotraj celic, ki so trenutno le znanstvena zanimivost, dolgoročno spremenil v močno tehniko, ki bo omogočala študij biofizikalnih in biokemijskih procesov znotraj posameznih celic, ki ima aplikacije v raziskavah in medicini.

Vljudno vabljeni!

Več informacij


Nazaj