Kabi home office
27Oktober 2021

Premiera predstave ZELDA

27.10.2021 ob 17:30

Slovensko mladinsko gledališče

ZELDA
Koncept in scenarij uprizoritve: Varja Hrvatin
Avtorska ekipa: Varja Hrvatin, Rok Kravanja, Vid Merlak, Anja Novak, Stane Tomazin

PREMIERA: 27. 10. ob 17.30 na Novi pošti
Ponovitve: 28. 10. ob 17.30 ter 2. in 4. 11. ob 18.00  Novi pošti

Gledalci lahko predstavo zgolj spremljajo ali pa v njej aktivno in anonimno sodelujejo – za to potrebujejo pametni telefon z možnostjo prenosa podatkov.

Koncept za interaktivno uprizoritev Zelda izhaja iz dramaturgije videoiger in principa iger igranja vlog, kakršna je Dungeons and Dragons (Temnice in zmaji). Tovrstne igre izhajajo iz želje, da bi uporabnika kar najbolj vključile v fiktivno dogajanje v virtualnem svetu in ga motivirale, da bi svoj lik skozi zastavljene misije popeljal vse do cilja. Bolj kot se igralec z likom poistoveti, bolj je motiviran za igro in večja je moralna odgovornost za sprejemanje njegovih odločitev. Projekt Zelda bi rad v ospredje postavil gledalca kot dejavnega soustvarjalca uprizoritve, vsebinsko pa se posveča posameznikovim neuresničenim željam, ki jih zavirajo vsakdanje državljanske dolžnosti ter moralno-etični zadržki. Kaj za naše vsakdanje odločitve pomeni, če odgovornost za naša dejanja prevzame nekdo drug?

»Zelda raziskuje svet videoiger skozi format igričarstva ter estetskih in narativnih elementov, značilnih za videoigre. Prepleta konstrukt gledališke fikcije z naključnostjo in nepredvidljivostjo terenskega uprizarjanja v realnem prostoru in času. Vsebinsko se naslanja na osvetljevanje fenomenov, kot so laično zasnovana filozofija memov, t. i. doomerizem, japonski pojav prostovoljne osame mladih, t. i. hikikomori, ter vsesplošno naraščajoča socialna samoizolacija in potopitev v virtualno resničnost generacije Z.« - Varja Hrvatin

Koprodukcija: Varja Hrvatin in Slovensko mladinsko gledališče. Pokrovitelj predstave je Burek Olimpija. Nakup vstopnic prek spleta. Nakup vstopnic s popusti prek spleta ni mogoč.


Nazaj