3December 2019

Prešernovo vnebovzetje: pot iz pekla do nebes

03.12.2019 ob 17:00

PREŠERNOVO GLEDALIŠČE KRANJ

Vabimo vas na javno predavanje z naslovom Prešernovo vnebovzetje: pot iz pekla do nebes, ki bo v torek, 3. 12. 2019, ob 17.00 uri v Prešernovem gledališču Kranj. Prešernovo gledališče se bo spominu na 220-letnico rojstva in 170-letnico smrti našega največjega pesnika, po katerem gledališče nosi ime, poklonilo s praizvedbo drame Dr.Prešeren izpod peresa dobitnice nagrade Mira Nede Rusjan Bric, ki uprizoritev tudi režira. Ob Ta veselem dnevu kulture pripravljamo posebno predavanje o Prešernu!

Decembra prihaja na oder Prešernovega gledališča Kranj dokumentarna drama Nede R. Bric Dr. Prešeren. Uprizoritev postavlja v središče pripovedi žensk, ki so zaznamovale Prešernovo življenje, in preko njihovih, delno dokumentarnih pripovedi predstavi življenje in delo najpomembnejšega slovenskega pesnika. Z uprizoritvijo bo naše gledališče zaznamovalo letošnjo 170-letnico smrti in prihajajočo 220-letnico rojstva Franceta Prešerna, ki je zadnja leta svojega življenja, po desetletnem čakanju na samostojno advokaturo, preživel v Kranju, nedaleč od današnje gledališke hiše.

Na pesnikov rojstni dan, ko povsod po državi praznujemo Ta veseli dan kulture, v Prešernovem gledališču pripravljamo dogodek, ki bo napovedal skorajšnjo premiero uprizoritve Dr. Prešeren. Predavanje o znanem in neznanem Prešernu z naslovom Prešernovo vnebovzetje: pot iz pekla do nebes, o vzpostavitvi njegovega mita in različnih načinih srečevanj z njim v šolski učilnici bo pripravil prešernoslovec doc. dr. Zoran Božič (Univerza v Novi Gorici in Šolski center Nova Gorica). Po predavanju bo še pogovor med režiserko in avtorico besedila mag. Nedo Rusjan Bric in dramaturgom dr. Rokom Andresom. Predstavila bosta nastajanje besedila in uprizoritve v kontekstu sodobnega pogleda na Prešernovo delo.

Vstop na predavanje je brezplačen.

Več informacij

Foto: PREŠERNOVO GLEDALIŠČE KRANJ


Nazaj