Kabi CRM
17Januar 2018

Razstava Milene Gregorčič

17.01.2018 ob 19:00

Bežigrajska galerija 1

Milena Gregorčič
Linije prostora - Slike
17. januar – 28. februar 2018
Kustos razstave: Miloš Bašin

Vljudno vabljeni na odprtje razstave, ki bo v sredo, 17. jauarja 2018, ob 19. uri v Bežigrajsko galerijo 1 na Dunajski 31.

Serija slik na prozornih folijah magistrice umetnosti, akademske slikarke Milene Gregorčič, dobitnice mnogih nagrad doma, kot tudi v tujini - Japonska, Avstrija, Srbija in Hrvaška. Razstavljena so dela iz zadnjega obdobja za katera so značilne podolgovate prosojne slikovne površine v lebdečih prostorskih postavitvah.

Podobožitja valovanj. Podobe v podobah
Za likovna dela Milene Gregorčič so v zadnjih letih značilne podolžne oblike slik.
Prav vse v različnih razstavnih postavitvah razstavlja kot podolžne ali pokončne podobe.
Na njihovih površinah tudi nizanje posameznih podob, ki si sledijo v posameznih sekvencah. Med seboj se na njihovih začetnih delih v sožitju prekrivajo. Prav vse na sredini posameznih likovnih podob navidezno združuje in povezuje svetla linija. Sega od začetka do konca in do samega roba podob. Navidezno se širi navzven in sega zunaj vseh podob. Tam, kjer se začenja črta, se je vedno v njenih podobah začetek in samo navidezen konec. Je metafora za večnost in brezkončnost. Povezuje vsa polja in vse podobe na podobah. Na njeni sledi se uresničujejo in začenjajo nastajati vse likovne podobe Milene Gregorčič.  Dela so podobožitja njenega čutenja v zarisih in odslikavah v času njihovega nastanka. Vse podobe imajo videz stalnega spreminjanja in vedno novih začetkov ustvarjanja posameznih sekvenc. Ko smo v njenih likovnih podobah na začetku, smo hkrati tudi na koncu koncev sobivanja oblik. - Miloš Bašin  (iz besedila za katalog)

Gladka površina prosojnega papirja s prekrivanjem variira v svetlobnih vrednostih in ustvari anonimno slikovno polje. V osemdesetih letih so me poskusi pripeljali do zasnove slikarskega cikla prosojnih sestavljenk, pregibank, mrežnic – akvarelov na transparentnem papirju. S čisto geometrijsko linijo sem omejila lebdeči raster tudi svetlobno prosojnega akvarela. Da bi obšla konvencije medija, sem sliko obesila med dva stekla tako, da le ta ni bila več cenzurirana s steno. Slika je stopila v prostor, bila je berljiva z dveh strani, z vsake strani drugače. Material je nosilec izraza in papir, ki učinkuje kot svetlobni filter, poudarja reliefne strukture. Z raziskovanjem linije, strukture in prenosom njunih posebnosti iz enega v drug material je sočasno nastal tudi cikel plastik, kjer se je linija v različnih ambientalnih postavitvah prosto raztezala in hkrati vpenjala v prostor, vendar predvsem v slikarskem nagovoru. - Milena Gregočič
Ljubljana, 15. 11. 2007

Milena Gregorčič se je rodila leta 1952 v Ljubljani. Obiskovala je ljubljansko Šolo za oblikovanje, kjer je maturirala na oddelku za grafiko. Študij je nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani na oddelku za slikarstvo kjer je leta 1976 diplomirala. Podiplomski študij je nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani na specialki za grafiko pri prof. Marjanu Pogačniku in Zvestu Apolloniu, kjer je magistrirala leta 1978. Od leta 1976 je članica Društva likovnih umetnikov Ljubljana v Zvezi društev likovnih umetnikov Slovenije. Svoja dela je predstavila na 69 samostojnih in na preko 400 skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi in dela v Ljubljani.

Ob razstavi je na 36. straneh izšel katalog z 19. reprodukcijami, besedili Miloša Bašina in Milene Gregorčič.

Galerija je v času razstave odprta:
torek–petek: 10.00–18.00
sobota: 10.00–14.00

www.mgml.si

Foto: Janez Štros


Nazaj