Eurogarden
2Julij 2022

S KULTURO PROTI ŽICI

02.07.2022 ob 12:00

Kamp Lovšin, Križevska vas

S KULTURO PROTI ŽICI – gledališka predstava Gejm + predstavitev knjige Tukaj smo

Belo krajino že od leta 2015 duši sramotna ograja, t. i. »začasna tehnična ovira«, ki je bila prebivalcem ob Kolpi vsiljena, ne da bi v to privolili. Od takrat je v teh krajih umrlo na desetine beguncev, na tisoče pa jih je bilo od tod nasilno izgnanih. Namesto investicij sta v regijo prišli vojska in policija, namesto varovanja narave smo dobili grožnjo okolju in divjadi, namesto družbenega napredka vaške straže. In iregularne migracije so še naprej stalnica. Kdo je tu nor? Skrajni čas je, da pristojni ograjo odstranijo in se vprašanja migracij lotijo bolj humano, Belo krajino pa naj obravnavajo kot slovenski biser, ne pa kot militarizirano območje!

2. julija se bomo zato v Križevski vasi ob Kolpi zbrali vsi, ki verjamemo, da so mogoče drugačne rešitve, in ki si želimo, da bi končno slišali tudi druge glasove. Prek kulturnega programa in gostovanja vrhunske predstave Gejm Slovenskega mladinskega gledališča ter predstavitve begunske knjige Tukaj smo se bomo seznanili z resničnimi migrantskimi usodami na naših mejah, dogodek pa bo tudi priložnost za pogovore z ljudmi, ki razmere poznajo iz prve roke. S prireditvijo bi radi opozorili naše oblasti, naj ne pozabijo na svoje obljube in naj ograje končno odstranijo z rečnih nabrežij. Vabljeni torej na vrhunsko predstavo in popoldansko druženje z ljudmi z vsega sveta. Naj bo Bela krajina spet prostor srečevanja, Kolpa pa svobodna in varna!

Kdaj: sobota, 2. julija, od 12.00 do 22.00
Kje: Kamp Lovšin, Križevska vas
Program:
12.00: solidarnostni begunski spust po Kolpi
15.00: piknik in druženje
17.00: avtorji knjige Tukaj smo predstavijo begunsko življenje v Sloveniji 
18.30: nagovor
19.00: predstava Gejm

Dogodek je brezplačen, podprete ga lahko s prostovoljnim prispevkom. Organizator dogodka je Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika. 

Foto: Matej Povše


Nazaj