Optius e-informator
17September 2022

SOL – BELO ZLATO V CANKARJEVEM DOMU

17.09.2022 ob 09:00 do 17.09.2022 ob 19:00

Cankarjev dom

Mineralfest, razstava SOL – BELO ZLATO V CANKARJEVEM DOMU
Sobota, 17.9.2022 in nedelja, 18.9.2022, med 9:00 in 19:00
 Mineralfest, Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma, Ljubljana

V Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma bo v soboto, 17. in v nedeljo, 18. septembra potekal že tradicionalni, 6. Mineralfest. Tokratna rdeča nit bo »sol - belo zlato«, na edinstveni prodajni razstavi pa boste lahko videli in kupili minerale, fosile in nakit.

Tudi letos boste lahko sodelovali v delavnici brušenja plemenitih kamnov, ki jo pripravlja Višja strokovna šola iz Sežane. Tokrat bodo študenti in študentke, pod mentorstvom dr. Miha Jerška, brusili kamne v obliko kabošonov. To je polkrogelna oblika primerna za brušenje prosojnih in neprozornih plemenitih kamnov, pri katerih želijo poudariti barvo v volumnu svetlobe. Zlatarska šola Mengeš pa pripravlja delavnico izdelovanja nakita iz žice.

Na Mineralfestu si boste lahko ogledali tudi zanimivo razstavo Sol – belo zlato, razstavo, ki jo pripravlja Prirodoslovni muzej Slovenije. Ljudje smo s soljo povezani že mnogo tisočletji. Soustvarjala je našo zgodovino, branila interese ljudstev, omogočala napredek civilizacije in še dandanes ne moremo brez nje. Je tam, kjer si jo želimo, na primer kot začimbo v hrani. Je tam, kjer  je od nekdaj, pa tega niti ne vemo in  je tam, kjer niti še ni stopila človeška noga. Sol navadno povezujemo z drobnimi bleščečimi belimi kristali, slano hrano, solinami, morjem. Toda pojem soli je mnogo, mnogo širši. 

Vabljeni na Mineralfest, središče pozitivne energije, kjer boste lahko uživali, se naučili česa novega in dopolnili svojo zbirko mineralov, fosilov in nakita. Program je objavljen tukaj.