Eurogarden
19Marec 2019

SOOČANJA s sodobno vizualno umetnostjo

19.03.2019 ob 19:00

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

SOOČANJA s sodobno vizualno umetnostjo
Od tu dalje, onkraj in še dlje ali Kratki film kot filmski format eksperimentiranja - pogovor z avtorjem Petrom Cerovškom in projekcija filmov
torek, 19. februar 2019, ob 19. uri
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Drugo Soočanje s sodobno vizualno umetnostjo v marcu bo tokrat posvečeno filmski umetnosti in gibljivim slikam. Predstavili bomo avtorski opus Petra Cerovška, mladega režiserja in scenarista kratkih filmov, ki nastopa v filmskem svetu v različnih vlogah, od selektorja filmskih festivalov, kritika, publicista, producenta, scenarista do režiserja kratkih filmov. Z njim se bo pogovarjal Dušan Dovč.

Filmski večer bo v prvem delu posvečen njegovima novejšima kratkima filmoma: Fundamenti (2018) in Dom je, kjer je hiša (2019). V letu 2018 so Fundamenti vzbudili pozornost na Festivalu slovenskega filma v Portorožu in na Sarajevskem filmskem festivalu. Ob ogledu insertov in filmskih napovednikov bomo spoznali, kako so nastajali scenariji za oba filma, kako avtor doživlja sinestezijo zvoka in slike, kam usmeri oko kamere, ko s subtilnostjo analizira človeško intimo (partnersko razmerje v Fundamentih in odnos med bratom in sestro v filmu Dom je, kjer je hiša). Zanimalo nas bo tudi, kakšno družbenokritično sporočilo je pomembno za avtorja; v Fundamentih je empatičen z gradbenimi delavci, ki gradijo hotel v Ljubljani, v Dom je, kjer je hiša pa se dotika prepovedi incesta.

V drugem delu se bomo posvetili starejšim kratkim filmom, ki prehajajo mejo med konvencionalnim igranim filmom in eksperimentalnim kratkim filmom. Ogledali si bomo filme Vsi smo tu že od nekdaj (13′, 2016), Poti (7′, 2015) in The Runner (6′, 2014). In v njih prepoznali avtorja, ki kratki film kot medij in filmski format oddaljuje od klasične filmske pripovedi in ga približuje umetniškemu ustvarjanju, kot ga poznamo v finih umetnostih.

Peter Cerovšek se aktivno ukvarja s filmom v različnih vlogah, med drugim je direktor, producent in selektor FeKK Festivala kratkega filma v Ljubljani; predsednik Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken (2014-); član projektne skupine arhiva Postaja DIVA pri SCCA-Ljubljana (2017-); soustanovitelj filmske delavnice ”Kratka scena” (2016-); selektor programa kratkih filmov ”Evropa na kratko” na festivalu Liffe (2016-); član žirije Fipresci na Motovunskem filmskem festivalu (2016) in Festivalu slovenskega filma (2017); novinar Radia Študent – RKHV za področje filma (2014–2015); filmski kritik za revije Ekran, Filmonaut in KINO!

Filmografija (režija): Dom je, kjer je hiša (Kuča je gdje je kuča), 24', 2019; Fundamenti (Fundaments), 20', 2018; Vsi smo tu že od nekdaj (We Have All Been Here Since Forever), 13′, 2016; Poti (Trails), 7′, 2015; The Runner, 6′, 2014. Dušan Dovč je diplomiral iz primerjalne književnosti in slovenskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 2004 dela na Zavodu SCCA-Ljubljana kot vodja produkcije, odnosov z javnostmi in pridobivanje sredstev ter kot član projektne skupine arhiva Postaja DIVA.

Predavanje iz cikla Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo je nastalo kot stalno sodelovanje med Mestno galerijo Nova Gorica in SCCA-Ljubljana.

Več informacij

Vljudno vabljeni


Nazaj