Bonajo spletna trgovina
15November 2019

Satirikonijada

15.11.2019 ob 20:00

Intimni oder, GT22

Satirikonijada
petek in sobota / 15. in 16. november / 20.00 / Intimni oder, GT22

Za dva novembrska vikenda smo pripravili dvojni paket predstav režiserke Tjaše Črnigoj, Gilgalovanje in Satirikonijado. Obe predstavi gradita na motivih antičnih tekstov: Gilgalovanje na Epu o Gilgamešu, ki je najpomembnejši ep babilonsko-asirske književnosti in najstarejša junaško-mitološka pesnitev nasploh; Satirikonijada pa na Petronijevem Satirikonu, ki skozi vse mogoče dogodivščine (tudi seksualne) glavnega junaka Enklopija na realistično komičen način razgalja podobo rimske družbe v času cesarja Nerona. V obeh predstavah sta v glavnih vlogah angažirana igralca Andraž Jug in Rok Kravanja, v Satirikonijadi tudi Vid Klemenc.

Satirikonijada nas pelje skozi najnižje plasti družbe; skozi resničnost, ki je kaotična, iluzorična in razpršena; resničnost, v kateri največ veljajo denar, videz in moč. Avtorski projekt po motivih Petronijevega Satirikona, v katerem mladi protagonist Enklopij išče svoje mesto v burkaški resničnosti Neronovega Rima, v katerem se ne znajde. Predstava je nekakšen iniciacijski karneval za vse Enklopije tega sveta, praznovanje za vse manj iznajdljive, zabava za manj priljubljene, na kateri igralci, performerji in umetniki po motivih Satirikona uprizarjajo miljeje satirikonske resničnosti, ki jim nikdar niso zmogli pripadati.

Režija: Tjaša Črnigoj; priredba besedila*: Tjaša Črnigoj in Tjaša Mislej; uprizoritveno besedilo: ustvarjalci predstave; dramaturgija: Tjaša Mislej; kostumografija: Tina Bonča; oblikovanje in izbor glasbe: August Adrian Braatz; scenografija: Tjaša Črnigoj in Anja Pirnat; lektura: Klasja Kovačič; igrajo: Andraž Jug, Rok Kravanja in Vid Klemenc; tehnična podpora in fotografija: Andrej Firm; producentki: Nika Bezeljak in Anja Pirnat
Produkcija: Moment, AGRFT

*V priredbi je uporabljenih nekaj odlomkov iz besedila Nebojše Pop-Tasića: Petronijev Satirikon


Nazaj