Kabi home office
7Februar 2020

Sedma postavitev stalne razstave Gorjupove zbirke

07.02.2020 ob 18:00

OŠ Jožeta Gorjupa - Kostanjevica na Krki

Razstava Gorjupove galerije l. 1982

Razstava Gorjupove galerije l. 1982

Mateja Kavčič, Kostanj, 2008, Zbirka Gorjupove galerije GBJ

Mateja Kavčič, Kostanj, 2008, Zbirka Gorjupove galerije GBJ

Robert Lozar, Primikljajo, 2005,-Zbirka Gorjupove galerije GBJ

Robert Lozar, Primikljajo, 2005,-Zbirka Gorjupove galerije GBJ

Likovna dela ob katerih bodo odraščale naslednje generacije otrok v Kostanjevici na Krki
Sedma postavitev stalne razstave Gorjupove zbirke iz Galerije Božidar Jakac v kostanjeviški osnovi šoli
Lokacija: OŠ Jožeta Gorjupa, Gorjanska cesta 2, Kostanjevica na Krki
Odprtje razstave: petek, 7. februar 2020, ob 18. uri

Stene hodnikov kostanjeviške osnovne šole so že desetletja rezervirane za dela pomembnih likovnih umetnikov ob katerih so odraščale in se vizualno navdihovale cele generacije otrok. Gre za zbirko Gorjupove galerije, katere začetki segajo v leto 1955. Pred letošnjim kulturnim praznikom bo ta dobila že svojo sedmo postavitev. Z njenim odprtjem začenjajo v Galeriji Božidar Jakac novo razstavno leto.

Zbirka Gorjupove galerije ima poseben pomen, saj velja za začetek likovne dejavnosti v Kostanjevici na Krki, ki je danes institucionalno zasidrana tako v slovenskem kot mednarodnem prostoru. Lado Smrekar, prosvetni in kulturni delavec ter nedvomni spiritus movens kulturnega preporoda kraja, je namreč leta 1955 začel z načrtnim zbiranjem umetnin za šolske prostore. V zbirko so svoja dela donirali umetniki, ki so sodili v sam vrh takratne sodobne likovne umetnosti (Bogdan Borčić, Riko Debenjak, Zoran Didek, Maksim Gaspari, Božidar Jakac, France Kralj, Tone Kralj, Vladimir Lamut, Miha Maleš, France Mihelič, Franjo Stiplovšek, Fran Tratnik in drugi). Veliko umetnin so podarili tudi sorodniki rojaka Jožeta Gorjupa. Jeseni leta 1956 je zbirko 65 del v prostore šole prvič uradno umestil Vladimir Lamut.

Smrekarjevim prošnjam po donaciji del v zbirko, so se odzvali številni umetniki s čimer se je še dodatno razširila pahljača izjemnih avtorjev. Ti so se z darom treh marmornih plastik likovne akademije Ljubljana razširili tudi na šolski vrt. Leto 1961 je pomenilo novo prelomnico. Zbirko, ki se je med tem močno povečala, je takrat na novo postavil Miroslav Kugler (dal je poudarek prezenci dela Jožeta Gorjupa). Zbirka pa je obenem dobila mednarodni značaj, saj so dela zanjo prispevali avtorji I. mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva.

Pomembno obogatitev zbirke so predstavljala sistematična darila avtorjev, ki so od leta 1958 naprej razstavljali v Lamutovem likovnem salonu, ter nekateri reprezentančni državni odkupi. V tem obdobju se je kot uradno poimenovanje uveljavilo ime Gorjupova galerija. Novo redakcijo je ob desetletnici v imenu Združenja društev slovenskih likovnih umetnikov opravila skupina umetnikov: Janez Boljka, Peter Černe in France Mihelič. Enega simbolnih pečatov zbirki je v sedemdesetih letih dodal Tone Kralj, ko je šoli podaril nov glavni portal, drugi je sledil ob temeljiti prenovi postavitve leta 1982, ko so v zbirko pridobili odlitek skulpture Ivana Meštroviča Mati z otrokom, tretjega je na južni fasadi šole z mozaikom Bitke na Krškem polju dodal Ivan Seljak Čopič. 

Organizacijski mejnik za zbirko je pomenilo leto 1974, ko je zbrani fond umetnin ob ustanovitvi Galerije Božidar Jakac dobil status ene od galerijskih zbirk – Zbirke Gorupove galerije in s tem tudi status kulturne dediščine. Galerija je zbirko s selekcionirano donacijo in načrtnimi odkupi sistematično gradila kot pregledno likovno zbirko druge polovice 20. stoletja (s poudarkom na slovenski umetnosti), s strokovnim izborom pa ji že dobro desetletje dodaja vidne predstavnike sodobne likovne umetnosti novega stoletja. Zbirka danes šteje preko 2000 del in tvori celoto, katere deli so pogosto prisotni na mnogih tematskih ali retrospektivnih razstavah, obenem pa služi kot neusahljiv vir vsem novim postavitvam v prostorih kostanjeviške osnovne šole; tako tisti leta 1982, ki jo je postavil Andrej Smrekar in velja za eno najbolj prefinjenih, kot tudi postavitvi leta 1997, ki jo je pripravila Katja Ceglar.

Predzadnja postavitev iz leta 2015 je bila ob nedavni prenovi prostorov šole začasno zaprta, dela pa so bila hranjena v depoju galerije. Avtor zadnjih dveh postavitev je kustos in direktor galerije Goran Milovanović, ki je ob izboru sodobnih avtorjev v zbirki želel poudariti nekaj historičnih nizov in konstitutivne elemente zbirke. Razstavljena dela popeljejo učence po različnih motivikah, tehnikah, medijih in slogih, jim približajo pomembne osebnosti lokalne in širše slovenske kulturne zgodovine, pokažejo pa jim tudi, kako najprimerneje razstaviti umetnino, če želimo poskrbeti, da jo bodo lahko občudovale tudi naslednje generacije.

Celotno zbirko, ki jo Galerija Božidar Jakac vsako leto nadgrajuje z novimi pridobitvami tako danes sestavlja več kot 2000 del okoli 360 različnih avtorjev. Gorjupova galerija je ena redkih zbirk umetnin v šolskih prostorih in hkrati izjemna sinergija strokovnega   dela izobraževalne in muzejske ustanove. V tem je enkratna, to ji določa izjemno kvaliteto in daje garancijo za bodočnost.

Otvoritev bo del osrednje prireditve Občine Kostanjevica na Krki ob slovenskem kulturnem prazniku. Slavnostni govornik bo Goran Milovanović, direktor Galerije Božidar Jakac in kustos nove postavitve razstave.


Nazaj