4December 2020

Slavnostna podelitev nagrade Igorja Zabela 2020

04.12.2020 ob 20:00

Spletni prenos v živo iz Moderne galerije, Ljubljana

4. 12. ob 20. uri  ⁄  Spletni prenos v živo iz Moderne galerije, Ljubljana 

Slavnostna podelitev nagrade Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2020 ter pogovor z nagrajenko in prejemniki štipendij.

Na slavnostni prireditvi 4. decembra v Ljubljani bo Zdenka Badovinac nagrajena za izreden institucionalni vodstveni doprinos v vlogi direktorice Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani, za radikalno kuratorsko delo ter pomembne tekstovne in uredniške prispevke k mednarodnemu diskurzu o geopolitiki sodobne umetnosti vzhodne Evrope in globalne umetnostne zgodovine. Štipendije Igorja Zabela prejmejo Slavčo Dimitrov, Katalin Erdődi in Ivana Bago.

Nagrada Igorja Zabela za kulturo in teorijo se za izjemne dosežke podeljuje kustosom, umetnostnim zgodovinarjem, teoretikom, piscem in kritikom, katerih delo podpira, razvija ali raziskuje področje vizualne umetnosti in kulture srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope. Nagrada je pobuda ERSTE sklada z Dunaja, ki jo od leta 2008 bienalno podeljuje z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo.

Dobitnica nagrade Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2020 : Zdenka Badovinac po izboru mednarodne žirije

Dobitnika štipendije 2020 po izboru žirije:
Slavčo Dimitrov (Skopje), aktivist, kulturni teoretik in kurator, za izjemen doprinos k preosmišljanju kulturnega in družbenega življenja, ki v ospredje svoje vizije postavlja pravice in boje LGBTQIA+ in žensk v regiji Zahodnega Balkana.

Katalin Erdődi (Dunaj/Budimpešta), kuratorka, dramaturginja in kulturna delavka, na podlagi svoje v lokalno okolje vpete in vključujoče kuratorske prakse, ki jo odlikujejo širina, kritična refleksija in igrivost.

Dobitnica štipendije 2020 po izboru glavne nagrajenke: Ivana Bago (Zagreb), kuratorka, umetnostna zgodovinarka in piska, za odličnost in vztrajnost pri umetnostnozgodovinskem raziskovanju, pisanju in razstavljanju jugoslovanske in vzhodnoevropske umetnosti. 

Dogodek povezuje Ksenija Horvat.


Nazaj