Eurogarden
6Avgust 2018

Slavnostno polaganje Spotikavcev

06.08.2018 ob 10:00

Cankarjevo nabrežje 1, Ljubljana

Vuk Ćosić: UNDELETED – Rekonstruirani portreti izbrisanih ljubljanskih judovskih someščanov, Ljubljana, plakatna mesta TAM-TAM 27. 7.—13. 6. 2018 - Judovski kulturni center, Križevniška 3, Ljubljana

Ponedeljek, 6. avgust 2018, bo za Ljubljano in Slovenijo pomemben dan, saj bomo v slovenski prostor simbolično vrnili prvih 23 Judovskih meščanov Ljubljane in njihovih svojcev, ki so bili zaradi porekla ter nacističnega načrta iztrgani iz svojih domov in odpeljani v različna koncentracijska taborišča po Evropi. V holokavstu je bilo uničene več kot 90 odstotkov slovenske judovske skupnosti, ki si po tem nikoli več ni opomogla.

Slavnostno polaganje Spotikavcev bo v ponedeljek, 6. avgusta 2018 ob 10.00 na Cankarjevem nabrežju 1, Ljubljana. Prvega Spotikavca bo, družno z avtorjem spomenika Gunterjem Demnigom, položil predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor, drugega pa predsednik Državnega zbora gospod Matej Tonin.

V spoštljivem dialogu s Spotikavci – največjega memoriala žrtvam nacističnega preganjanja – v Ljubljani je Vuk Ćosić, eden utemeljiteljev spletne umetnosti z mednarodno veljavo, skupaj s podjetjem TAM-TAM pripravil serijo plakatnih portretov – UNDELETED – Rekonstruirani portreti izbrisanih ljubljanskih judovskih someščanov. Gre za portrete med holokavstom »izbrisanih« Judovskih meščanov Ljubljane, ki so bili do pojava militantnega nacionalizma sestavni del kozmopolitskega mestnega tkiva. Skozi čas so se ohranili fotografski portreti približno polovice izbrisanih Judov, za preostalo polovico pa je Ćosić v sodelovanju z Markom Plahuto razvil posebno metodo digitalne rekonstrukcije videza »poetic fake«. Obraze je na novo ustvaril s sestavljanjem internetno dostopnih fotografij ljudi z istim imenom in/ali priimkom iz približno istega obdobja. Avtorjeva teza je, da izbrisani živijo v razpršenem digitalnem spominu interneta, in jih je potrebno na novo sestaviti. Od-izbrisati.  Portrete je oblikoval iz črk hebrejske abecede, kar prinaša dvojni učinek: če portret na velikih uličnih plakatih opazovalce gleda od daleč se izriše kot portret, s približevanjem pa postaja tekst.

Plakatni portreti sodijo v sfero kulture spomina, ker nas opominjajo na izgubljene someščane in vračajo izbrisane Ljubljančane nazaj na ljubljanske ulice. Skupaj s podjetjem TAM-TAM so poiskali primerne lokacije za namestitev portretov v bližini njihovih zadnjih bivališč, na ogled pa so že od petka, 27. 6. 2018

Ulično razstavo bo pospremila še razstava pomanjšanih portretov v Judovskem kulturnem centru ter knjiga umetnika.

Dogodek polaganja Spotikavcev v Ljubljani bo zaznamovala tudi instalacija, posvečena 587 slovenskim žrtvam holokavsta, dveh pomembnih avtorjev Vadima Fiškina in Mirana Moharja (IRWIN). Odprtje razstave pomanjšanih portretov in instalacije bo, v ponedeljek, 6. 8., ob 18.00 v Judovskem kulturnem centru, ko bomo na Križevniški 7 položili zadnji Spotikavec ta dan. Z mobilizacijo prominentnih slovenskih umetnikov pa se Judovski kulturni center umešča med referenčne prostore na polju sodobnih vizualnih umetnosti.

"Oseba je pozabljena le, če je pozabljeno njeno ime" - Talmud

Projekt Spotikavci v Ljubljani sta  pripravila in izvedla Robert Waltl in Boris Hajdinjak.

- Organizacija: Judovski kulturni center v sodelovanju s Sinagogo Maribor, Mini teatrom in ZRC SAZU
- Podpora: Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo, Veleposlaništvo Izraela, gospa Marie Ann Prelog
- Pokrovitelj: TAM-TAM


Nazaj