Bonajo spletna trgovina
12Julij 2019

Svetlana Jakimovska Rodić: Made in Forest / Narejeno v gozdu

12.07.2019 ob 19:00

Galerija Božidar Jakac – Lapidarij

Svetlana Jakimovska Rodić: Made in Forest / Narejeno v gozdu
Kustodinja razstave: Kristina T. Simončič
Lokacija: Galerija Božidar Jakac – Lapidarij
Odprtje razstave: petek, 12. 7. 2019, ob 19. uri
Trajanje razstave: 13. julij – 3. november 2019

Grafičarka in magistra umetnosti Svetlana Jakimovska Rodić (1965, Kumanovo, Severna Makedonija) na samostojni razstavi Made in Forest / Narejeno v gozdu predstavlja serijo monotipij in instalacij, pri katerih za matrico uporablja lubje dreves, ki ga je napadel lubadar. Sledi lubadarjev so hkrati sledi uničenja življenja dreves in rojstva drugega življenja vrste, katero ljudje zaradi njene majhnosti in iz naše percepcije inferiornosti enostavno spregledamo. Avtoričino zanimanje za »grafične« sledi življenjskega cikla lubadarjev (zalubnikov) izhaja iz raziskovanja razlogov za povečano število (invazivnih) žuželk, kot posledice človekovega neracionalnega poseganja v naravo, nestrukturiranega pogozdovanja monokultur na nižjih nadmorskih višinah in klimatskih sprememb.

Umetnici so razgibani vizualno zanimivi vzorci in sledi gravur žuželk vzbudili zanimanje, da jih je uporabila za izdelavo svojih grafičnih del, s čimer je sistem izkoriščanja narave paradoksalno in z ironično avtoanalizo prikazala tudi neposredno, saj jih je »izkoristila« in jih transformirala v zgradbo artefakta. Odtise na papirnatih trakovih je s prepletanjem in lepljenjem združila v večje grafične instalacije, ki jih je v prostorih Lapidarija Galerije Božidar Jakac združila v celovito postavitev. Pričujoča razstava v sebi nosi zrcalno sliko civilizacije in sveta, reflektiranega skozi dela Svetlane Jakimovske Rodić. Zgodba o lubadarjih zajema kompleksno situacijo, v kateri živimo, saj človeški um na vrhu hierarhične lestvice vsak dan razvija nove znanstvene dosežke in presežke, vendar z vso tehnologijo, ki jo premoremo, delovanja lubadarja še vedno ne znamo zajeziti. Sporočilo razstave odzvanja kot opozorilo na možnost uničenja gozdov na svetovnem nivoju in z njim človeštva ter nas vabi k  premisleku o posledicah naših dejanj za prihodnost planeta.

O umetnici: Svetlana Jakimovska Rodić, se je rodila leta 1965 v Kumanovem, Severna Makedonija. Diplomirala je na Fakulteti za likovno umetnost Univerze v Skopju pri profesorju Dimitriju Malidanovu, podiplomski študij grafike pa je nadaljevala na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani pri profesorju Lojzetu Logarju. Svoja dela razstavlja na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Je magistra umetnosti, članica ZDSLU in ima status samostojne ustvarjalke na področju kulture. Poučuje likovno vzgojo na osnovni šoli. Kot samostojna likovna umetnica živi in dela v Ljubljani.

Več informacij

Foto: Maruša Lapuh


Nazaj