Kabi home office
16November 2019

TEATER POD PRITISKOM

16.11.2019 ob 11:00

Zgornja dvorana Slovenskega mladinskega gledališča

Slovensko mladinsko gledališče in Mestna občina Ljubljana vas vabita na razpravo – okroglo mizo o izzivih in težavah pri sestavljanju programa javnih zavodov ob trenutnih političnih spremembah v Evropi.

Zadnja leta smo priče vnovičnim napadom na umetnost, ki se ukvarja s kontekstom in poskuša sprožiti družbeno razpravo. Njihov namen je depolitizirati in komercializirati gledališče ter ga spremeniti v brezskrbno zabavo, ki ne bo zastavljala nikakršnih vprašanj, še zlasti pa ne v zvezi s tem, kar se dogaja pri nas tukaj in zdaj. V številnih evropskih državah se kulturni delavci in umetniki soočajo s konservativnim prevratom – z neposrednimi pritiski neokonservativnih kulturnih agend, ki že uničujejo gledališče. Znova se pojavljajo zahteve po čisti nacionalni kulturi, v kateri vse, kar ne ustreza takšni viziji, postane nedopustno. Pojavljajo se zahteve kulturi izključevanja namesto kulturi sobivanja. Zaradi vsega omenjenega bomo skušali v javni razpravi in izmenjavi izkušenj z našimi gosti iz Nemčije in Poljske odgovoriti na vprašanja: Kako uspešni smo gledališčniki pri ustvarjanju prostora svobode v ustanovah, v katerih delamo? V kakšnem gledališkem sistemu delujemo in s kakšnimi težavami se soočamo? Koga reprezentiramo na odru in kaj je tisto, kar moramo napraviti vidno? Je naša naloga glasno govoriti, vznemirjati ali samo zabavati?

V veliko veselje nam je, da bomo na razpravi v Slovenskem mladinskem gledališču gostili naše partnerje iz najvidnejših in najuglednejših evropskih gledališč: Maxim Gorki Theater iz Berlina, Münchner Kammerspiele iz Münchna in Teatr Powszechny im. Zygmunta Hübnera iz Varšave.

Zgornja dvorana Slovenskega mladinskega gledališča
11.00–13.00 Okrogla miza: Teater pod pritiskom – javna gledališča in politično relevantno programiranje

Sodelujejo:
Johannes Kirsten (dramaturg) Maxim Gorki Theater, Berlin, Nemčija
Paweł Sztarbowski (umetniški vodja) Teatr Powszechny im. Zygmunta Hübnera, Varšava, Poljska
Martin Valdés-Stauber (dramaturg) Münchner Kammerspiele, München, Nemčija
Agnieszka Jakimiak (dramaturginja), Varšava, Poljska

Moderator: Goran Injac (umetniški vodja), Slovensko mladinsko gledališče

13.30–14.30 Predavanje: Teatr Powszechny: Feministični kulturni instituciji naproti
Dr. Agata Adamiecka-Sitek, Nacionalna akademija za dramsko umetnost Aleksandra Zelwerowicza, Varšava, Poljska
Tema predavanja bo proces spreminjanja, ki se je v Teatru Powszechny začel pred enim letom in ga spremlja slogan Feminizem! Ne fašizem. Feminizacijo v tem primeru razumejo kot proces opuščanja patriarhalnih struktur moči, utemeljenih na odvisnosti in hierarhiji. Vidijo jo kot prihodnost kulture.

20.00 Predstava: Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!
Režija: Oliver Frljić
Spodnja dvorana Slovenskega mladinskega gledališča

Okrogla miza, predavanje in ogled predstave so za prijavljene brezplačni. Prijave sprejemamo na marketing@mladinsko-gl.si do vključno petka, 15. 11.

Foto: Matej Povše


Nazaj