Eurogarden
12November 2019

TEATER Z NASLOVNIC

12.11.2019 ob 19:30

Nova pošta

MLADINSKO_DIALOG
TEATER Z NASLOVNIC
Razprava o političnem v umetnosti
Torek, 12. 11., ob 19.30

Gostje: Tanja Lesničar Pučko, Rok Vevar, Alja Lobnik in drugi
Vodi: Tjaša Pureber

V zadnjih letih je v Sloveniji politično postalo psovka, apolitičnost pa vrednota. Kako se to prevaja v polje gledališča? Kaj (a)političnost v resnici pomeni v kontekstu retradicionalizacije družbe in vzpona politik sovraštva ter, seveda, kakšno vlogo v teh širših družbenih procesih igra teater? Si danes umetnost, znanost ali novinarstvo lahko privoščijo domnevno nevtralno, apolitično držo? Kakšna političnost se skriva za tem?

Če se strinjamo, da sodobno angažirano gledališče ni prostor za beg pred resničnostjo, temveč za soočanje z njo, se moramo vprašati tudi, ali je gledališče v viharju vse večjih družbenih antagonizmov lahko zgolj prostor refleksije ali pa mora postati polje za navdih, ustvarjanje ter širjenje prostora svobode in radikalne enakosti. Je to mogoče, ne da bi spreminjali tudi svoje modele upravljanja, kuriranja, reprezentacije ter odnosov moči?

Če se v zadnjih tednih programu Slovenskega mladinskega gledališča očita, da je šel v svoji političnosti predaleč, bomo skušali tokrat obrniti perspektivo in se vprašati, ali je v resnici šel dovolj daleč. Vabljeni na večer kritičnega premisleka o programu Mladinskega, odpiranja vprašanj o političnosti umetnosti in vlogi gledališča v družbenih procesih 21. stoletja, večer, s katerim bi radi nadaljevali kolektivno razpravo in refleksijo o sodobnem gledališču.

www.mladinsko.com

Nova pošta, vstop prost

Foto: arhiv Mladinskega


Nazaj