Bonajo spletna trgovina
17September 2022

TIHOMIR PINTER v galeriji DLUM

17.09.2022 ob 19:00

Galerija DLUM

Mojster fotografije Tihomir Pinter se v galeriji Društva likovnih umetnikov Maribor predstavlja z nenavadnim izborom klasičnih “meščanskih” portretov in lahko bi dejali tudi žanrskih upodobitev slovenskih likovnih ustvarjalcev, s poudarkom na sedanje in nekdanje članice in člane DLUM, v zanj značilni analogni tehniki ČB fotografije, ki jo tudi sam razvija. Davnega leta 1983 se je v Mariboru prvič predstavil z razstavo iz cikla Umetnik v ateljeju, nato pa še dvakrat leta 2003, najprej s pesniki v razstavišču UKM in nato še z glasbeniki v Novem salonu Rotovž UGM. Tihomir Pinter je že kot mladenič, nekje od leta 1956, ko mu je brat Stjepan, tudi sam fotograf, podaril prvi fotoaparat, po očetovem vzoru, pa vse do danes, vztrajal pri klasični ČB fotografiji in lastnoročnemu razvijanju negativov, ki fotografu omogoča obvladovanje celotnega ustvarjalnega procesa nastajanja svetlobne podobe.

Avtor neskončnih fotografskih zapisov, od prizorov iz jeklarn, preko krajin, vedut, žanrov pa vse do portretov pisateljev, pesnikov, glasbenikov in izjemnih motivov likovnikov med ustvarjanjem svojih del, lahko bi dejali v vlogi dolgoletnega nepogrešljivega kronista slovenske kulturne scene, vztrajno ponavlja, da njegova ljubezen do fotografije korenini v ljubezni do ustvarjalnega procesa klasične ČB fotografije, kar pa ne pomeni, da ne obvlada tudi barvne in digitalne tehnike, vključno z vsemi računalniškimi programi, ki omogočajo neizmerne možnosti vizualnega izražanja. Tokratna razstava je ponoven hommage klasični ČB fotografiji, a hkrati tudi pomembnim domačim likovnim ustvarjalkam in ustvarjalcem, ki jih Tihomir Pinter spremlja skozi desetletja. Avtor ob fotografiranju likovnikov skuša vzpostaviti oseben, intimen odnos, zato najraje dela posnetke med njihovim ustvarjanjem, ko so najbolj skoncentrirani, sredi delovnega procesa, v delovnih oblekah, popacani z barvo, s čopičem ali dletom v rokah, neurejeni, četudi rad pove, da je številne umetnike težko pregovoriti, naj bodo neposredni in spontani.

Tukaj je treba omeniti, da fotograf rad uporablja širokokotne objektive, da lažje zaobjame majhne ateljejske interierje. Njegov vzor “ročnega delavca” je akad. kip. in grafik, prof. Samuel Grajfoner, ki mu je Tihomir Pinter tokrat posvetil celoten mezanin galerije, s poudarkom na umetnikovih rokah oziroma dlaneh, ki nanašajo barvo na matrico, če omenimo samo enega od številnih likovnikov na tej posebni razstavi. Nenavadna je namreč razdelitev fotografij na “vintage printe”, torej starejše posnetke, nastale v letih 1980/83 (tretjina fotografij), kjer pa so portretiranci seveda mlajši, in na sodobne fotografije mariborskih likovnikov, ki jih je posnel letos, na “pohodu” po njihovih mariborskih ateljejih in tako nekoga fotografiral
popolnoma na novo, nekoga pa ponovno, v zrelem ustvarjalnem obdobju. Tako lahko z nostalgijo spremljamo številne še živeče mlade in nekoliko starejše likovnice in likovnike, pa tudi žal že umrle, ki jih je Tihomir Pinter dobesedno ovekovečil na fotografskem papirju.

Tokratna razstava je nekaj posebnega tudi zaradi tega, ker fotograf razstavlja svoje albume, posvečene posameznim likovnim umetnicam in umetnikom, ki bodo položeni na podstavke, tako da jih bodo obiskovalci lahko poljubno listali, prelistavanju pa so namenjene tudi velikoformatne fotografije v posebnem stojalu. Treba je še poudariti, da pričujoča razstava poteka ob mariborskem Festivalu fotografije na številnih lokacijah in bo tako popestrila ter hkrati oplemenitila bogat program te pomembne kulturne manifestacije, ne samo za Maribor, marveč za vso Slovenijo in tudi širše.

Mario Berdič Codella, avgust 2022

Razstava je pripravljena v okviru Festivala Fotografije Maribor 2022 - avantura s svetlobo, gostuje v Galeriji DLUM, Židovska ulica 10, Maribor, v času od 17. 9. do 15. 10. 2022.