Eurogarden
7Julij 2020

Tanja Vujinović: Sfera3

07.07.2020 ob 19:00

osmo/za, Slovenska 54, Ljubljana (8. nadstropje)

Razstava Tanje Vujinović z naslovom MetaVrt Sfera3
7.–17. julija 2020 - osmo/za, Slovenska 54, Ljubljana (8. nadstropje)
Odprtje razstave: 7. julija ob 19 uri
Razstava bo odprta vsak dan od 17. do 20. ure

Produkcija: Zavod Ultramono
Koprodukcija dela Plasmonika: Finetuned Limited in EUROfusion
Koprodukcija dela Otok: SciArtLab IJS
Soorganizacija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol
Projekt je podprl Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana

Sfera3 je virtualni futuristični vrt in ekosistem imaginarno-realnih stvari. Vsebuje majhne in velike instrumente-organizme: reaktorje, zbiralnike, večnamenske kapsule, sintetične rastline, asteroide in osrednji vodnjak za čiščenje vode in proizvodnjo energije. Je vabilo k razmišljanju o ekologijah sveta in omrežjih, katerih del smo. Ta futuristična in sintetična biosfera je kraj možnega, dejanskega in njunega medsebojnega prepleta. Večnamenske kapsule nosijo digitaliziran biološki material in pripravljajo podlago za črpanje materiala iz asteroidov. Zbiralci zbirajo material, reaktorji sodelujejo v vrsti postopkov obdelave tega materiala.

Fotogrametrijski elementi kažejo prelamljajoče se in prizmatične elemente realnosti. Sfero3 sestavljajo sektorji: Otok, Plasmonika, A in P. Zgleduje se po analognih lokacijah na Zemlji, kjer se izvajajo simulacije, vaje in raziskave, kot so Rio Tinto v Španiji ali polja v Matisu v Islandiji.

Podrobneje o projektu in avtorici

Otok
Elementi “Otoka”- vodnjak, različni materiali in sintetične rastline kot inštrumenti, so navdahnjeni z znanostjo o nanostrukturiranih materialih, umetni inteligenci in fiziko plazme.

Plasmonika
Plasmonika je sintetični izvor in generator energije, namenjen proizvodnji s plazmo obdelane vode in proizvodnji s fuzijo pridobljene energije.

Sektor P
Sektor P je delo v virtualni realnosti, kjer v hipotetičnem nezemeljskem prostoru odkrivamo elemente kozmičnega vrta.

Sektor A
V virtualnem svetu Sfere3 poleg številnih digitalnih strojev, ki so lahko molekulskih ali velikanskih dimenzij, se nahajajo tudi štirje asteroidi (Eros, Mithra, Golevka in Geographos). Zaradi možnosti, da bi zadeli Zemljo, so asteroidi velika grožnja človeštvu, a navdajajo tudi z upanjem, da bomo  iz teh letečih planetarnih teles v bližnji prihodnosti lahko črpali na videz neskončne zaloge kovin, redkih mineralov in vode.


Nazaj