Kabi home office
17September 2020

V ognju rojeni – Izbor skulptur, nastalih na lendavskem simpoziju odlivanja v bron

17.09.2020 ob 19:00

Madžarski kulturni center

V ognju rojeni – Izbor skulptur, nastalih na lendavskem simpoziju odlivanja v bron
Četrtek, 17. september, 19.00, Madžarski kulturni center

Začetki Mednarodne likovne kolonije v Lendavi segajo v leto 1973, ko so se v tem panonskem mestu prvič zbrali umetniki z namenom druženja in skupnega ustvarjanja. V prvih letih njenega obstoja so umetniki ustvarjali izključno slikarska dela, sčasoma pa so se pojavljali novejši mediji, s kiparstvom na čelu. Največja sprememba je nastopila leta 2005, ko je organizator kolonije, Galerija-Muzej Lendava, postavil lastno livarno brona. Ta pomemben dogodek je dolgoročno določil profil likovne kolonije: odlivanje v bron.

Simpozij v veliki meri zaznamuje, da umetniki celoten potek odlivanja v bron opravijo v Lendavi. Skulpture nastajajo v starodavni tehniki oblikovanja, in sicer s pomočjo voska, glavna značilnost te tehnike pa je, da model bronastega kipa najprej oblikujejo iz voska. Ta lahko nastaja z neposrednim oblikovanjem, ko je voščeni model obenem tudi izvirnik, ali z razširjeno metodo, po kateri je  izvirnik izdelan iz drugega materiala, najpogosteje iz gline. Iz slednjega izvirnika nato vzamejo negativ kipa, s pomočjo tega pa iz voska oblikujejo model.

Sodelujoči umetniki podarijo organizatorju, Galeriji-Muzeju Lendava, vsaj eno svojo umetnino, ki  so jo ustvarili na koloniji. Ti obvezni primerki iz leta v leto bogatijo stalno razstavo na podstrešju lendavskega gradu, v kateri se je v zadnjih 15 letih na ta način nabralo več kot 120 skulptur, ki so delo 54 umetnikov.

Razstava z naslovom V ognju rojeni prikazuje izbor umetniških del iz te stalne zbirke bronastih skulptur in je nastala ob 15. obletnici simpozija odlivanja v bron. Cilj razstave je širšemu občinstvu predstaviti nastalo zbirko in posredno samo mednarodno likovno kolonijo. Ključnega pomena pri izboru je bilo, da je vsako leto zastopano vsaj z enim umetniškim delom in da zajamemo čim več na koloniji sodelujočih umetnikov. Razstava pokaže, da imajo ustvarjalci – razen tehničnih omejitev – povsem proste roke, saj jih ne omejujejo ne slogovni, ne motivni pogoji. Z omogočanjem popolne umetniške svobode zagotavljamo tudi pestrost zbirke. Lendavska likovna kolonija z odlivanjem v bron ni edinstvena le na državni ravni, saj je tudi v širši regiji le malo likovnih kolonij, v sklopu katerih se ukvarjajo tudi z odlivanjem v bron. Razstava na podstrešju lendavskega gradu je vsako leto bogatejša in velja za unikatno mednarodno zbirko male plastike iz brona. Kljub mednarodnim razsežnostim simpozija udeleženci večinoma prihajajo iz Slovenije in iz Madžarske, kjer veljajo za priznane umetnike.

Več informacij


Nazaj