Kabi CRM
24Januar 2019

Vabilo na odprtje razstave Gergely-ja Sarretija

24.01.2019 ob 16:00

Galerija Kemijskega inštituta

Galerija Kemijskega inštituta tokrat gosti umetnika Gergelya Sarretija, umetnika mlade generacije, ki je svojo umetniško izobrazbo pridobil na Madžarskem in v Hertfeildu v Veliki Britaniji.

Premisleki Gergely Sarretija odpirajo pri gledalcu nekakšen dvojni pogled, dvojni vidik, kot nakazuje sam naslov razstave. Gledalec se namreč srečuje s podobnimi dvomi kot se srečujejo tudi znanstveniki ob njihovem delu na Kemijskem inštitutu (kjer poteka razstava) - o tem, kaj se gleda in kaj se ob pogledu dejansko sploh vidi. Kako preverjati resničnost tam, kjer se resnica meri tako s preverljivostjo kot tudi celo z ovrgljivostjo?

Sprehod po delih Gergely-ja Sarretija je sprehod po svetu na videz čisto preprostih metafor, skozi katere pa se odpirajo miselni prehodi v vedno bolj kompleksne fenomenološke premisleke o pomenih in globinah naših razmerij med mislijo, občutki, čuti in svetom, o naši ujetosti v privzgojene in genetsko preddoločene nevrološke procese. Njegova dela hkrati odpirajo premisleke o naši vpetosti v kulturno določene strukture, ki jim ne moremo ubežati preko bližnjic navidezne prostosti, kakršno sicer uživamo v evropskem, zahodnem vsakdanjiku.

Sarettijeva razstava na Kemijskem inštitutu je plod sodelovanja z Balassijevim inštitutom v Ljubljani.

Kustos: Jiri Kočica


Nazaj