27November 2019

Vabljeni na Stičišče znanja 2019

27.11.2019 ob 09:00

Bela dvorana Grand hotela Union v Ljubljani

V imenu SID banke in Časnika Finance vas vabimo, da se nam pridružite na brezplačnem dogodku STIČIŠČE ZNANJA, ki bo potekal 27. novembra 2019 med 9. in 13. uro v Beli dvorani Grand hotela Union v Ljubljani.

Očitno je, da smo na koncu pozitivnega gospodarskega cikla in na začetku daljšega obdobja negativnih obrestnih mer, zato je veliko nejasnosti, kako po tem, ko se bo znižala gospodarska rast in zvišala brezposelnost, vplivati na to, da bodo podjetja konkurenčna in bodo zaposlovala ter da se ne bo stopnjevala rast nacionalizma in populizma. Velike države, predvsem Nemčija in Francija, imajo vodilno vlogo, nove članice pa so na periferiji odločanja. Poleg tega se veliko manj govori o njihovi vključitvi v posamezne skupne politike, denimo v evrsko območje. Odmika se tudi širitev EU, zlasti v jugovzhodni Evropi. Namesto tega se več govori o alternativnih oblikah partnerstev z drugimi državami vzhoda in ZDA.

Kitajska rast je najnižja v zadnjih 30 letih, izvoz v ZDA je letos v prvih devetih mesecih v primerjavi z istim obdobjem lani upadel za 10,7 odstotka. Še bolj se je zmanjšal kitajski uvoz iz ZDA, in sicer za 26,4 odstotka v prvem devetmesečju. V ZDA se gospodarska rast prav tako znižuje, FED pa znova izvaja kvantitativno sproščanje. V teku so tudi pogajanja o brexitu, ki bodo pomembno vplivala na prihodnost evropskega gospodarstva. Poleg tega se zaostrujejo okoljski problemi – imamo velike težave, kako v nove poslovne modele vključiti ceno narave, kako zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida in segrevanje ozračja, kar zahteva globalne rešitve.

Kaj vse to pomeni za Evropo in s tem Slovenijo? Odgovore na aktualna vprašanja bomo iskali v sredo, 27. novembra 2019 v Grand hotelu Union v Ljubljani, kjer bodo eminentni govorniki, tako domači kot mednarodni, govorili o:
- Geo-politični in geo-gospodarski sitaciji v luči Brexita in trgovinskih vojn
- Monetarni in finančni politiki v novih razmerah in z novim vodstvom ECB
- Sloveniji in njeni negotovosti ter okoljskih problemih prihodnosti
- Razvojnih modelih Slovenije v starih in novih finančnih pogojih

Z nami bodo:
- mag. Sibil SVILAN, predsednik uprave, SID banka
- Sony KAPOOR, generalni direktor podjetja Re-Define in gostujoči raziskovalec na fakulteti London School of Economics
- dr. Otmar ISSING, nekdanji glavni ekonomist in član izvršnega odbora Evropske centralne banke
- dr. France ARHAR, svetovalec predsednika republike in nekdanji guverner Banke Slovenije
- mag. Mitja GASPARI, ekonomist in nekdanji guverner Banke Slovenije
- dr. Marko KRANJEC, ekonomist in nekdanji guverner Banke Slovenije
- mag. Jožef BRADEŠKO, ekonomist in viceguverner Banke Slovenije 

Udeležba je brezplačna, svoje mesto na dogodku pa si lahko rezervirate tukaj. Organizator dogodka je SID banka v sodelovanju z Akademijo Finance.


Nazaj