Kabi home office
12December 2019

Večer s poezijo Wisławe Szymborske

12.12.2019 ob 19:00

Vodnikova domačija Šiška

Večer s poezijo Wisławe Szymborske: RADOST BRANJA
Četrtek, 12. december (19h)

"Rada bi, da bi vsako mojo pesem bralec sprejel kot svojo, napisano prav zanj. Kajti pesem naj pripada tistemu, ki jo bere, in njemu jo tudi posvečam." – Wisława Szymborska

Wisława Szymborska ni verjela, da lahko poezija spreminja svet. Resnični prasci namreč ne berejo poezije. Svoje bralce je videla kot običajne ljudi, ki potem, ko kupijo knjigo, pogledajo v denarnico, koliko denarja jim je še ostalo. Ob prvem izidu knjige njenih zbranih pesmi Radost pisanja v prevodu Jane Unuk bodo pesmi Wisławe Szymborske brali: Jana Unuk, Anja Štefan, Alenka Sottler, Marjana Kobe, Helena Peršuh, Luna J. Šribar, Irena Matko Lukan, Peter Svetina, Sanja Janša, Pavle Učakar, Uroš Zupan, Carlos Pascual in urednik zbirke Andrej Ilc. Glasbo bo večeru z violončelom prinesel Kristijan Krajnčan.

V dvanajstih zbirkah si poljska nobelovka (1996) zastavlja temeljna vprašanja o življenju in svetu, jih osvetljuje iz nepričakovanih zornih kotov, pri tem pa si pomaga s humorjem, ironijo, parodijo in podobnimi modernimi izraznimi sredstvi. Njena poezija je razpeta med večni dvom in vzhičenost nad čudežnostjo resničnosti. Pesmi pogosto pripovedujejo zgodbo, anekdoto, nakažejo kak problem, izhajajo iz trditve, ki bi jo lahko prebrali tudi v časopisu, drobnega dogodka, znanstvene hipoteze, humorno spodkopljejo kakšno splošno resnico.

V slovenščini sta doslej izšla izbora Semenj čudežev (Didakta, 1997) in Ključ (Mladinska knjiga, 2014) ter zbirka Trenutek (KUD Apokalipsa, 2005), zdaj pa bo končno preveden njen celotni pesniški opus. Knjigo Radost pisanja boste na dogodku lahko kupili z deset odstotnim popustom. Pripravljamo v sodelovanju z založbo Mladinska knjiga. Izvedbo projekta je sofinancirala Evropska komisija.  


Nazaj