Bonajo spletna trgovina
24Junij 2018

Venček sv. Ivana 2018

24.06.2018 ob 15:00

Grad Štanjel

Spoštovani in spoštovane, vabimo vas, da se nam v nedeljo, 24. junija 2018, ob 15. uri, pridružite na Gradu Štanjel na letošnjem dogodku Venček sv. Ivana. Pestro popoldansko dogajanje bomo pričeli z delavnico spletanja venčkov, in sicer od 15. ure do 18. ure, na grajskem dvorišču.

Obiskovalci se bodo lahko udeležili vodenega ogleda Štanjela na temo venčka s pričetkom ob 17. uri (zbirno mesto je ob pisarni TIC-a). Ob 18. uri bo sledil bogat spremljevalni kulturni program, ki se bo ravno tako odvijal na dvorišču štanjelskega gradu. Kot običajno bodo najlepši venčki nagrajeni. Poleg tradicionalnega sežiga starih venčkov v večernih urah bo tokrat ob 20. uri potekal tudi zborovski koncert Vokalne skupine Vikra pod taktirko Petre Grassi, in sicer v vaški cerkvi sv. Danijela.

O venčku sv. Ivana: Venček sv. Ivana se je običajno izdelalo na magični, kresni večer in nato postavilo na vrata domačije oz. hiše, da bi jo obvaroval pred nesrečo in zlom. Domu in ljudem naj bi prinesel predvsem zaščito in srečo. Na Krasu in v Štanjelu je izdelovanje venčka že večletni običaj. Tradicionalen venček je sestavljen iz rastline, imenovane »ostra homulica«. Vrsto let je priljubljen venček, sestavljen tudi iz drugih rastlin, ki jih najdemo na raznoliki kraški gmajni in travnikih.

Zaželjene so predhodne najave na tel. štev.: 05 769 00 56 oz. e-naslov.

www.stanjel.eu


Nazaj