Kabi home office
22September 2022

Vibracija posazmene strune

22.09.2022 ob 20:00

Stara mestna elekrarna – Elektro Ljubljana

Vemo – vendar samo vemo, ne da bi razumeli –, da se nad in hkrati pod nami, v globokih breznih, onkraj meja vida in domišljije, dogaja na tisoče, na milijone hkratnih preobrazb, ki so povezane druga z drugo. (Stanisław Lem, Solaris)

Vibracija posazmene strune - Katarzyna Chmielewska, Magdalena Reiter, Jakub Truszkowski
Stara mestna elekrarna – Elektro Ljubljana
► četrtek, 22. september, ob 20.00
► petek, 23. september, ob 20.00

Težko je izpostaviti katerega od treh plesalcev, saj je njihova moč v Vibracijah pozamezne strune prav v timskem delu. Zahvaljujoč temu je ta koherentna predstava, ki jo navdihuje Lemova proza, neodvisen umetniški projekt, ki je izjemno dobro odplesan in sijajno osvetljen. Premierno občinstvo je predstavo nagradilo s stoječimi ovacijami. (Łukasz Rudziński, 19. 12. 2021, kultura.trojmiasto.pl)

Včasih je samo slutnja. Brez zunanjih znakov, indicev, namigov, dokazov, vzrokov, razlogov ali pojasnil, vseeno je nekaj oprijemljivega. Nekaj nejasnega, a hkrati izrazitega. Podoben občutek nečesa določljivega, ki se hkrati izmika pričakovanjem, vzpostavlja Lemov Solaris, ki je prepreden po eni strani z jasnimi kategorizacijami in faktualnostjo, po drugi strani pa z begajočnostjo in nepojasnjeno napetostjo. Vendar Vibracija posamezne strune ni interpretacija Lemovega literarnega dela, temveč z utrinki, drobci pomenov in ključnimi topikami oblikovana predstava, ki impulze romana prevaja v gibalno-scenskem okviru - skozi jezik telesa.

Pred ponovitvama v gdanskem Teatru Wybrzeże in gostovanju na festivalu Rozdroża v Varšavi se plesno delo Vibracije posamezne strune vrača v Ljubljano. 

Koreografija in ples: Katarzyna Chmielewska, Magdalena Reiter, Jakub Truszkowski • Video, scenografija, oblikovanje luči: Atej Tutta • Glasba: Radosław Duda • Dramaturgija: Rok Bozovičar • Kostumografija: Jelena Proković • Grafično oblikovanje: Michał Kołodziej

Producenti: Magdalena Reiter, Tina Dobnik (SI), Michał Jankowski (PL) • Produkcija: Zavod Mirabelka (SI), Teatr Dada von Bzdülöw (PL) • Koprodukcija: Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani • Partnerji: Bunker, Teatr Wybrzeże, GAK, Klub Żak, Inštitut Adama Mickiewicza - CULTURE.PL 

VSTOPNICE
8 € / 5 € (dijakinje_i, študentke_i, upokojenke_ci)
Rezervacije na: info@bunker.si

Predstava je sofinancirana s sredstvi Mestne občine Ljubljana – oddelka za kulturo, Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, Mestne občine Gdansk, Inštituta Adama Mickiewicza »Poljska kultura v svetu«.

Foto: Darja Štravs Tisu