Moja zaposlitev e-informator
31Avgust 2009

Likovna kolonija z naslovom “trije kozmopolitski umetniki – three cosmopolitan artists&#

31.08.2009

Villa Flora, Branik - Rihemberk

LIKOVNA KOLONIJA VILLA FLORA, Branik - Rihemberk
Villa Flora Artist in Residency Program
25. avgust – 8. september 2009

“trije kozmopolitski umetniki – three cosmopolitan artists”

Anna Puhakka - Finska
Giulio Baistrocchi - Italija
Tjaša Iris - Slovenija

Program poteka v Villi Flori, veliki hiši z velikim vrtom, ki jo je Tjaša Iris kupila leta 2004 in prevredila v Bed & Breakfast – Sobe z zajtrkom. Villa Flora pa deluje tudi kot Artist Retreat, rezidenca za umetnike. Tja prihajajo zadnjih pet leta umetniki iz celega sveta na oddih in inspiracijo. Prelepa vasica Branik z enim najlepših gradov v Sloveniji, in največjim srednjeveškim gradom na Primorskem, gradom Rihemberkom in okoliškimi vinogradi, nasadi breskev in neokrnjenimi gozdovi, je kot nalašč za to, da se umetniki tam zelo lepo počutijo, se oddahnejo in se inspirirajo.

Letos se je za kolonijo prijavilo veliko kandidatov. Da pa bi kolonija potekala na najvišji možni ravni je žirija umetnikov in kritikov izbrala le tri kandidate, ki so najbolj ustrezali merilom kolonije. Ti trije umetniki so: Anna Puhakka iz Finske, Giulio Baistrocchi iz Italije in Tjaša Iris iz Slovenije. Vsem trem je skupno, da so večino življenja preživeli po svetu. In tudi danes delujejo mednarodno.   

Anna Puhakka (prva fotografija)
Anna Puhakka je finska umetnica rojena leta 1983, ki je dalj časa živela tudi v ZDA in Avstraliji. Od leta 2004 pa živi in ustvarja v Severo-Vshodni Angliji.  Leta 2007 je končala študij na Likovne Umetnosti na Univerzi Suderland. Kjer je dobila štipendijo - nagrado Douglas Clasper za izredno delo. Od tedaj ustvarja in razstavlja na Jugo – Vshodu Anglije, kot tudi v Berlinu. In je so – ustanoviteljica skupine BaseNorth.

Anna Puhakka je interdisciplinarna umetnica-pisateljica, ki je predana conceptualni umetnosti v katerikoli zvrsti umetnosti, tisti pač, ki uspe najbolje predstavljati tisto, kar si sama želi povedati. Uporablja veliko medijev, kot so instalacije, performansi, video, fotografija, zvoki in teksti, s katerimi ustvarja atmosfere za svoje gledalce.

V zadnjem mesecu se je predvsem posvečala pisanju svojega romana in več kratkih zgodb. Pravtako je razvijala dalje skripto za svoj nem film, za katerega upa, da ga bo končan do konca tega leta. V Villi Flori bo Puhakkala pisala dalje svoj roman in ustvarjala nova likovna dela, ki bodo predstavljena na končni razstavi. Inspiracijo za ta dela pa bo črpala iz svojega bivanja v Sloveniji in svojih dni v Villi Flori. 
Web: http://www.annapuhakka.com

Giulio Baistrocchi (druga fotografija)
Giulio Baistrocchi se je rodil leta 1979 v Rimu v aristokratski družini s pomembno zgodovisko pretelostjo in kozmopolitskim duhom. Njegov angleški del družine je povezan s Chambers family, ki je bila stoletja v pomorstvu in plovbi in s sliko v Greenwich Maritime Museum, perujski del družine je imel v lasti rudnike zlata v Peruju, njegov poljski del družine je prišel iz Poljske okoli leta 1000. In delno brazilske družine. Družina njegove mame ima v lasti ogromna posestva v Toskani in glorjozno pretelost kot voditelji in Papezovi generali. Njegov oče je bil diplomat. Zato so veliko potovali. Obiskoval je prestižne privatne francoske šole v Braziliji in Rimu.

Njegovo delo je divje kot amazonski gozd. Spoji se z vegetacijo. In kot pravi pisateljica Marcia Theophilo, kandidatka za Nobelovo nagrado, njegovo delo je kot vegetativana in moška generiranost, kjer se kri meša z listjem, debli in tropskimi rozami.
Web: http://www.giuliobaistrocchi.com/


Tjaša Iris (tretja fotografija)
Tjaša Iris je rojena v Kranju l. 1968., je svojo umetniško izobrazbo pridobila predvsem v tujini. V letih 1988 – 1991 je študirala in diplomirala iz slikarstva na International School of Fine Art Fortman Studios. Po krajšem študijskem bivanju v Angliji (Staffordshire, Staffordshire University) je v letih 1991 – 1995 živela v Groningenu na Nizozemskem, kjer je na Academie Minerva sprva študirala na avdio-visualnem oddelku (fotografijo, video, računalniško animacijo, slikarstvo), kasneje pa na slikarskem oddelku zaključila se podiplomski študij. Sedem let je nato živela v Benetkah, zatem dve leti v Kaliforniji, vseskozi pa krajša in daljša obdobja preživela tudi v Parizu. 

Tudi sicer je Tjaša Iris vstrajna popotnica, ki je občasno obiskovala še številne druge kraje v Evropi in po svetu. Sodelovala na likovnih kolonijah, jih tudi sama vodila in pri tem navezovala stike s tujimi umetniku in galerijami v Evropi, Južni Afriki in Ameriki. Njene slike se nahajajo v številnih javnih in zasebnih zbirkah. Od leta 2004 dalje živi med Parizom in Branikom, kjer ustvarja, razstavlja in vodi likovne kolonije. Ta hip se je ravno vrnila iz Hong Konga. Te dni pa bo v Villi Flori ustvarjala dela za njeno samostojno razstavo v Instinc Space za meseca februarja v Singaporju in za njeno samostojno razstavo z Asia Fine Art Gallery katero bo imela meseca marca - aprila v Hong Kongu. S svojim slikarstvom raziskuje svet barv. Njeno slikarstvo spada v smer Neo-Ekspresionizma. Več: www.tjasairis.com.

Letos sta Tjaša Iris in Giulio Baistrocchi že sodelovala skupaj na dveh skupinskih razstavah v Gambassi Terme in Castagno v Toskani, v okviru Slikarske Kolonije »Atelier d'Artista« in slavnega florentinskega festivala »Il Genio Fiorentino«. 

Mala skupina bo poleg Branika, sodelovala tudi na Piranskem Ex-Temporu in en dan ustvarjala v Julijskih Alpah. Na dan Braniške Kvatrnice, v nedeljo 30. avgusta, bo skupina imela tudi »Odprt atelje«, tako da mimoidoči lahko vidijo ustvarjanje skupine. To bo od 11. do 16. ure. Dvo tedenski program likovne kolonije se bo končal z razstavo del. Otvoritev bo v nedeljo 6. septembra ob 16. uri. Razstava pa se bo nadaljevala tudi naslednji dan, v ponedeljek 7. septembra. Dopoldne od 9. do 12. ure in popoldne od 13. do 18. ure.

Odprt atelje: na dan Braniške kvatrnice
nedelja 30. avgusta od 11. do 16 ure. Villa Flora, Branik.
Otvoritev končne razstave: nedelja 6. september od 16. do 19. ure. Villa Flora, Branik
Razstava bo odprta tudi še naslednji dan: ponedeljek 7. septembra od 9. do 12. ure in pa od 13. do 18. ure.

Naslov: Villa Flora, Branik 176, 5295 Branik, tel. 05 305 79 09. www.villaflora.si.

sponzorji – partnerji: / sponsors – partners:
ResArtis.org, Nizozemska – The Netherlands
worldwide network of artist in residence programs
Villa Flora in Svet d.o.o., Slovenija www.zlatadolina.si

Villa Flora Sobe z zajtrkom, Slovenija
www.villaflora.si

foto: Tjaša Iris
Nazaj