8Februar 2019

Vodstvo po razstavi Borisa Gaberščika

08.02.2019 ob 10:00

Bežigrajska galerija 1

Vljudno vabljeni na vodstvo po razstavi fotografij Borisa Gaberščika, v petek, 8. februarja 2019, ob 10. uri v Bežigrajski galeriji 1 na Dunajski 31. 

Na slovenski kulturni praznik vas bosta po razstavi "Sadovi dolge izkušnje" vodila avtor Boris Gaberščik in kustos razstave Miloš Bašin. Predstavljeno je 28 fotografij, ki jih je avtor ustvaril v letu 2018 prav za tokratno predstavitev v Bežigrajski galeriji 1. Boris Gaberščik, ki je zavezan tradiciji fotografije, obravnava vsakdanji predmetni svet in neživo naravo v popolnoma analogni črno-beli fotografiji v srebrno-želatinski tehniki.

Neskončno bivanje stvari in predmetov
Boris Gaberščik nas v svojih fotografijah vedno znova sooča s predmeti, ki so plod njegovega načrtnega zbirateljstva. V ateljeju v svoji zbirki hrani predmete, ki jih je našel na potovanjih, v bližnji ali daljni okolici. Predmeti iz vsakdanjega življenja ljudi postanejo v njegovih umetninah edini akterji, velikokrat postavljeni tako, da se zdi, kot da se nahajajo v skrajni situaciji ravnotežja. Njihova prvobitnost ima izrazito uporaben namen. Z njimi tvori in ustvarja kompozicije.

Posebnost serije kompozicij, ki je razstavljena v Bežigrajski galeriji 1, so predmeti v poltemi, v nedoločljivem prostoru, usmerjeni z natančno določljivo svetlobo, ki prehaja navadno z desne strani. V nekaterih fotografijah se v kompoziciji naključno ali nenaključno pojavi tudi videz človeške figure. Kljub njihovim največkrat jasno razvidnim namembnostim pridobijo v avtorjevih fotografijah poduhovljen, eteričen videz. Tudi v predmetih, katerih uporabnosti ne prepoznamo, se zrcali njihov skrivnostni pomen.

Če ne bi vedeli, da je Boris Gaberščik ustvaril fotografije izključno za tokratno razstavo, bi jim lahko pripisali tudi nedoločljiv čas nastanka. Njegove fotografije so brezčasne in vedno znova inovativno ustvarjene v črno-beli analogni tehniki. Mrtva narava v njegovih fotografijah ponazarja samo življenje. —  Miloš Bašin ©

Več informacij


Nazaj