Kabi home office
28Februar 2020

ZGODOVINA ŽIVALI z Oksano Timofeevo in Baro Kolenc

28.02.2020 ob 19:00

Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Oksana Timofeeva

Oksana Timofeeva

Bara Kolenc

Bara Kolenc

ZGODOVINA ŽIVALI z Oksano Timofeevo in Baro Kolenc, vodi: Mladen Dolar
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
petek, 28. februar, ob 19.00

Knjigarna Azil in Založba Maska vabita na predstavitev knjige Zgodovina živali Oksane Timofeeve (prevod Aleksandra Rekar) v petek, 28. februarja, ob 19.00 v Atrij ZRC. Delo bosta predstavili avtorica in dr. Bara Kolenc, ki je h knjigi prispevala spremno besedo.

O DELU: Knjiga si je naslov izposodila pri Aristotelu in analizira podobo živali v filozofski tradiciji. V današnjem času, ko se zdi, da je človeštvo svojo živalskost dokončno pustilo za seboj, se vprašanje živali vrača v vsej svoji moči. Branje zgodovine filozofije kot zgodovine živali, ki nam razkriva potlačene figure živalskosti kot negativne podobe človeškosti (revščina, norost, neumnost, hlapčevstvo, nesvobodnost, tujost), nas neposredno sooči z vprašanjem, pred katerim ni moč omahovati: ali smo sposobni v polnosti sprejeti svojo živalskost?

Oksana Timofeeva (rojena leta 1978 v Sibiriji) poučuje filozofijo na Evropski univerzi v Sankt Peterburgu in je višja raziskovalna sodelavka Inštituta za filozofijo Ruske akademije znanosti v Moskvi. Je članica umetniškega kolektiva Čto delat'? (Kaj storiti?), urednica revije Stasis ter avtorica knjige Vvedenie v èrotičeskuju filosofiju Žorža Bataja (Uvod v erotično filozofijo Georgesa Batailla, NLO 2009). Njena Zgodovina živali je v angleškem izvirniku izšla pri založbi Jan van Eyck leta 2012, bila objavljena v ruščini pri Novoe literaturnoe obozrenie leta 2017, v slovenščino pa je bila prevedena po dopolnjeni angleški izdaji založbe Bloomsbury (2018).

Bara Kolenc je raziskovalka na Filozofskem inštitutu Univerze v Ljubljani in predavateljica na AGRFT v Ljubljani. Je avtorica knjige Ponavljanje in uprizoritev: Kierkegaard, psihoanaliza, gledališče (DTP, Analecta, 2014). Objavlja članke v domačih in tujih revijah (Problemi, Filozofski vestnik, Maska, S Journal) in prispevke v monografijah (nazadnje The Language of Touch, Bloomsbury, 2019). Je tudi ustvarjalka na področju uprizoritvenih umetnosti in prejemnica ene najpomembnejših evropskih gledaliških nagrad Theatertreffen Commission of Work (2016).

Dogodek bo vodil dr. Mladen Dolar. Predstavitev bo potekala v angleškem jeziku. Prireditev bo potekala ob podpori Javne agencije za knjigo RS.

Vstop prost! 


Nazaj