Bonajo spletna trgovina
17Januar 2020

UKINIMO SVOBODO s Frankom Rudo in Alenko Zupančič

17.01.2020 ob 19:00

Nova pošta

UKINIMO SVOBODO s Frankom Rudo in Alenko Zupančič
Nova pošta - petek, 17. januar ob 19.00

Ob izidu knjige Ukinimo svobodo. Zagovor sodobne rabe fatalizma Franka Rude (prevod: Jernej Županič, spremna beseda: Simon Hajdini)  bosta v petek, 17. januarja, ob 19.00 na Novi pošti delo predstavila avtor in Alenka Zupančič. Predstavitev bo potekala v angleškem jeziku. Na predstavitvi bodo knjige na voljo z 20 odstotnim popustom.

O DELU: Kaj če ni vselej smiselno zagovarjati »svobode«? Kaj če včasih prav zagovarjanje »svobode« zahrbtno vodi v upravičevanje zatiranja in gospostva? In navsezadnje, kaj če je v taki situaciji fatalistična drža ne samo razumna, temveč tudi edina omogoča resnično svobodo? Mar to ne bi bilo komično? Ukinimo svobodo se začne s trivialno, pa vendar redko izrečeno opazko: veliki misleci svobode (denimo Descartes, Kant, Hegel in Freud) so bili obenem tudi zagovorniki predestinacije.

Frank Ruda je izredni profesor na Univerzi v Dundeeju in avtor številnih knjig, v zadnjem času Indifferenz und Wiederholung. Freiheit in der Moderne (Konstanz UP 2018), The Dash – The Other Side of Absolute Knowing (z Rebecco Comay, MIT Press 2018) in Reading Marx (z Agonom Hamzo in Slavojem Žižkom, Polity 2018). V slovenščini pogosto objavlja za revijo Problemi, dostopna pa je tudi njegova prelomna knjiga Heglova drhal: raziskava Orisa Heglove filozofije pravice (Sophia 2015).

Alenka Zupančič je ena najvidnejših filozofinj pri nas, cenjena tudi v tujini. Je znanstvena svetnica pri ZRC SAZU ter predavateljica na Podiplomski šoli ZRC SAZU in na European Graduate School, Saas Fee v Švici. Podpisuje številne knjige, med drugimi: Konec (Ljubljana: Analecta 2019), What IS Sex? (London: The MIT Press 2017), Seksualno in ontologija (Ljubljana: Analecta, 2012), L'éthique du réel : Kant avec Lacan (Caen: Nous, 2009), The Odd One In. On Comedy (Cambridge (Mass.); London: The MIT Press 2008), Why psychoanalysis? Three interventions (Uppsala: NSU Press, 2008), Poetika. Druga knjiga (Ljubljana: Analecta, 2005), The shortest shadow. Nietzsche's philosophy of the two (Cambridge (Mass.); London: MIT Press, 2003).

Program Nove pošte je koprodukcija Maske Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča. Vstop prost! 


Nazaj