Bonajo spletna trgovina
25Februar 2024

Anamaria Klajnšček - TOK MISLI: Preplet

25.02.2024 ob 20:00

Španski borci - velika dvorana

PONOVITEV
Anamarija Klajnšček: TOK MISLI: Preplet
25. & 26. februar 2024 ob 20. uri
Španski borci - velika dvorana

Vabljeni na ponovitvi plesne predstave Anamarie Klajnšček v sodelovanju z Elvisom Homanom, Krystino Peldovo, Boštjanom Simonom in Gabrielo Lotaif, 25. in 26.februarja 2024 ob 20. uri v veliki dvorani Španskih borcev.

Z miselnim tokom mislimo po navadi na individualni miselni proces, Anamaria Klajnšček pa zasleduje preplet štirih miselnih tokov, ki se ne zadovoljijo z umskim preigravanjem podob in idej, ampak je instrument njihovih misli kar celotno telo – in sicer »muzikalno« telo, ki ga postavlja v središče Anamaria, na eni ter »plesoče« telo, kot ga razvija Elvis, na drugi strani. Anamaria Klajnšček pripelje v ta tok še enega plesalca oz. plesalko, Elvis Homan pa še enega glasbenika oz. glasbenico.

Štiri telesa, plešoča in muzikalna, se v seriji intenzivnih in eksperimentalnih srečanj, razvrščenih čez vse leto, stečejo v eno samo, kolektivno, jasno misel, ki jo je mogoče slišati. Priče smo nezaustavljivemu toku misli, ki prehaja v vrtinec, bučanje in prelivanje gibov po zvokih bobnov. Zvok poganja gib in gib nato poganja zvok, ki spet poganja nove gibe. In vsi gibi so miselni procesi. Misli kljub singularnosti potekajo sočasno, mestoma nerazločljivo, včasih pa se borijo za ekskluzivno pozornost.

Perfomans Tok misli: Preplet ne dvomi, da je posameznost pomembna za gradnjo toka misli, pa vendar hkrati, ko se vzpostavlja, tudi že izginja, s tem ko se začne preobražati v kooperativnost oz., natančneje, simbiotično ali solidarno sodelovalnost. Performans nadalje raziskuje potencial izvorne kaotične narave misli, ki se noče ukalupiti v obrazce urejenega in razsodnega razmišljanja, temveč ravno nasprotno brez avtocenzure in ega sprejema miselne impulze, ki neprestano spreletavajo telo, ta pa se z enako frekventnostjo odziva nanje. Če določeni miselni tok razumemo individualistično kot intimno življenjsko silo, ustvarjalce performansa zanima, kje prestopiti mejo individualnosti, da se ustvari sožitje med vsemi štirimi miselnimi tokovi, ne da bi kdorkoli izmed njih izgubil avtonomijo, kvečjemu obratno, vsako srečanje teh tokov pomeni na intimni ravni duhovno in telesno obogatitev posamezne misli in hkrati gradnjo nove skupne misli, ki pa ravno tako izkorišča potencial svoje kaotičnosti.

Koncept: Anamaria Klanjšček; izvedba: Anamaria Klanjšček, Elvis Homan, Krystina Peldová, Boštjan Simon; kostumi in scenografija: Gabriela Lotaif; producent: Žiga Predan; produkcija: Pekinpah

Vstopnice: 12 € / 8 €
Nakup vstopnic: https://www.spanskiborci.si/7/1928/tok-misli-preplet.html

Foto: Matija Lukić