Hitrejša košnja vaše zelenice - Ramda
26Maj 2023

Ava Zevop: Širni spleteni svetovi

26.05.2023 ob 19:00

osmo/za (Slovenska 54, 8. nadstropje)

Vabimo vas na novo samostojno razstavo umetnice Ave Zevop, ki se vrača v osmo/zo z novim projektom Širni spleteni svetovi, v katerem raziskuje, kaj umetna inteligenca razkriva kot zemljevid sveta.

Odprtje razstave:
V petek, 26. maja, ob 19.00.

Ogled razstave:
Od 27. maja do 2. junija (delavniki 14.00-19.00, vikendi 12.00-18.00).

Voden ogled razstave:
V soboto, 27. maja, ob 13.00.
V petek, 2. junija, ob 18.00.

Ava Zevop: Širni spleteni svetovi
Razstava

KDAJ: od 26. maja do 2. junija
KJE: osmo/za (Slovenska 54, 8. nadstropje)

Projekt umetnice Ave Zevop raziskuje, kaj kot zemljevid sveta razkriva umetna inteligenca, ki kot sistem pristranskosti deluje tako na ravni komputacijskih kot tudi na ravni kulturnih procesov ter je kljub navidezni nematerialnosti globoko vpeta v naše družbene, politične in ekonomske strukture. Različne modele strojnega učenja obravnava kot ideološke agente ekstrakcije, kategorizacije in interpretacije ter odpira razmišljanje o tem, kakšni so (novi) zemljevidi in razmejitve, ki jih riše umetna inteligenca, kako njeno delovanje sledi ozemljem, odnosom in genealogijam moči (preteklosti in sedanjosti) ter kakšna je njihova vloga v procesih ustvarjanja svetov prihodnosti.

O umetnici: Ava Zevop se z raziskovanjem različnih medijev posveča vprašanjem, povezanim z izzvanimi pojmi današnje resničnosti, stilistiko in semantiko digitalne kulture ter vlogo medijev in tehnologije v procesih “ustvarjanja svetov”. Trenutno v svojem delu raziskuje sintetične medije kot preobrat v kulturni paradigmi in strojno učenje kot pospešek kolonialnega razuma. V preteklosti je delovala tudi pod imenom strtgm.

Njena dela so bila med drugim razstavljena na skupinski razstavi Fever Dream v Galeriji Kresija (2023), v okviru samostojne razstave Na začetku je bila statika ... na koncu spleteni svet v osmo/zi (2022), na festivalu Design FEST Gent v Muzeju oblikovanja Gent (2022), na skupinski razstavi Let it be Queer! v Mestni galeriji Ljubljana (2021) in na 26. mednarodnem festivalu računalniške umetnosti – MFRU: Infrastrukturni kompleks: Altered Earth (2020). Ava živi in deluje med Ljubljano in Brusljem.