Bonajo spletna trgovina
22Marec 2023

Iskrivo v živo

22.03.2023 ob 19:00

Škrabčeva domačija

Dr. Tone Kregar 

Dr. Tone Kregar 

Vabljeni v sredo, 22. marca, ob 19. uri v skedenj Škrabčeve domačije na merjenje zgodovinskih razdalj in bližnjic z doktorjem zgodovine in muzealcem Tonetom Kregarjem in sogovornico Ksenijo Horvat.Kot frontman Mi2 je v četrt stoletja pel z odrov na tako rekoč vseh koncih in krajih Slovenije. V Hrovačo prihaja z znano televizijsko moderatorko na srečanje bližje, intimnejše vrste.

K zgodovinski vedi se je obrnil po začetnem razočaranju nad manj življenjsko sociologijo. Ni se odločil narobe: prav ta trenutek mu pri tolmačenju pandemičnih stisk in strašljivih kriz zgodovinska perspektiva nudi oporo in mero.  V trenutnih polemikah o novejši zgodovini vztraja, da je odgovoren zgolj svoji stroki in dejstvom. Ko k temu dodate luciden intelekt in iskreno empatijo, zveni že skoraj neakademsko. Kar za Kregarja sploh ni žaljivka, prej priznanje, da je tip sodobnega, nekateri bi rekli novorenesančnega, intelektualca, ki ne da veliko na ustaljene meje med zvrstmi in panogami, lokalnim in univerzalnim, tudi med čustvenim in razumskim ne. Svoje sodržavljane hkrati bega in tolaži z zatrjevanjem, da tudi z njimi ni nič narobe, če so dvoživke med mestom in vasjo, med vero in nevero, med levico in desnico. Ko se iz svoje direktorske pisarne zvečer vzpne na rokerski oder in zapoje 'Zbudi me za prvi maj', mu pritegnejo tudi tisti, ki so dopoldne polemizirali z njim o pomenu tega praznika.

Če bi mu bilo dano čez trideset let se ozreti in z razstavo prikazati današnji čas, pravi, bi za njegov simbol izbral maske: od nelagodnih covidnih do plinskih, ki ponazarjajo okoljsko onesnaženost.

www.skrabceva-domacija.com