Kabi CRM
23Februar 2023

Jan Rozman in Julia Keren Turbahn: REČI REČI

23.02.2023 ob 10:30

Linhartova dvorana, Cankarjev dom

Jan Rozman in Julia Keren Turbahn: REČI REČI
23.2. ob 10.30, Gibanica, Linhartova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana, SI

Kakšne reči nas obkrožajo? Ali reči res lahko kaj rečejo? Imajo vse reči obliko? Kaj je pravzaprav ta presneta reč!? V predstavi Reči reči sta se Jan Rozman in Julia Keren Turbahn namenila priti rečem do dna. Kaj porečete na to, da se jima pridružimo v tem raziskovanju? Rečeno – storjeno! Jan in Julia v predstavi na igriv način puščata prostor za interpretacijo, raziskovanje in srečanje ter nas vabita, da rečimo skupaj.

V predstavi Reči reči, ki je namenjena otrokom od 5. leta dalje, se tudi na odru znajdejo različni plastični predmeti, ki nas sicer obkrožajo v našem vsakdanu, plesalca Jan in Julia pa jih postavita v povsem nov kontekst, kar v gledalcu sproža nove občutke in ideje. K raziskovanju skrivnostnosti in zanimivosti plastičnih predmetov povabita tudi občinstvo, ki se skozi formo sodobnega plesa, na inovativen in humoren način sooča s problematiko ekologije. Predstava je leta 2021 na Bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v Mariboru prejela posebno nagrado žirije za igrivo kritiko (ne)uporabnih plastičnih predmetov. Uvrščena je tudi v katalog kakovostnih predstav Zlata paličica.

Jan Rozman (1991) deluje kot plesalec, performer in koreograf med Ljubljano in Berlinom. V svoji umetniški praksi se ukvarja z razširjenim pojmom telesnosti, materialno semiotiko, teksturami, vrzelmi, napakami in zmedo, ekologijo, domišljijo, (znanstveno) fantastiko ter humorjem. Po šolanju na oddelku za sodobni ples na Umetniški gimnaziji Ljubljana je študiral koreografijo na amsterdamski SNDO (AhK) in opravil magisterij SODA na HZT v Berlinu. Leta 2016 je zaključil tudi dodiplomski študij fizioterapije na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani. V plodni karieri je ustvaril več avtorskih projektov, med katerimi izstopajo uprizoritve MEMEMEME, Desna Leva in Predmetenje. Večkrat nagrajeni opus krasi tudi nagrada Ksenije Hribar, ki mu jo je leta 2019 podelilo Društvo za sodobni ples Slovenije. Je prejemnik štipendije danceWEB, ki jo podeljujejo v okviru festivala Impulstanz na Dunaju. Leta 2020 je bil povabljen na rezidenco programa GPS v New York, ki jo izvaja svetovno priznana organizacija Movement Research. https://janrozman.link/

Julia Keren Turbahn (1990) je koreografinja, pedagoginja, plesalka in performerka. Na Univerzi Heinrcih-Heine v Düsseldorfu je diplomirala iz medijskih in kulturnih študij, nato pa se je kot DAAD štipendistka izobraževala na področju plesnih študij na Univerzi New South Wales v Sydneyju. Tekom študija se je posvečala produkciji znanja v kontekstu umetniške raziskave, bolj natančno vprašanju kako se različne oblike znanja proizvajajo prek umetniške raziskave giba. Leta 2019 je zaključila še dodiplomski študij programa “Ples, kontekst, koreografija” na HZT v Berlinu. Svoje raziskovanje in procese Julia utemeljuje na interdisciplinarnosti in stalnih ustvarjalnih ekipah, kar je obrodilo sadove v dolgoletnem sodelovanju z likovno umetnico Tal Alperstein iz Tel Aviva in kogoreografi Simone Giselo Weber, Janom Rozmanom in Leo Moro. Poleg razvoja lastnih koreografskih del, kot plesalka sodeluje v predstavah različnih avtorjev. Kadar ne nastopa, svoje znanje in razumevanje fizičnega ter plesnega gledališča aplicira na delavnicah v azilnih domovih ter v Mestnem muzeju v Berlinu, kjer deluje kot umetniška mediatorka. https://www.juliakeren.com/

Predstava bo potekala v sklopu festivala Gibanica 2023. 11. bienale sodobne slovenske plesne umetnosti velja za najpomembnejšo nacionalno sodobnoplesno platformo, ki se bo odvijala od 22. - 25. februarja 2023 v Ljubljani.

Vstopnice 8 EUR / 6 EUR
▶▶ https://www.cd-cc.si/kultura/gledalisce-in-ples/reci-reci
▶▶ https://emanat.si/si/produkcija/jan-rozman-in-julia-keren-turbahn-reci-reci/
▶▶ https://gibanica.info/

Foto: Nada Žgank