Kabi home office
27Januar 2023

JAŠA in Noah Charney – Making It: The Artist's Survival Guide

27.01.2023 ob 19:00

Atrij ZRC 2

Predstavitev knjige: JAŠA in Noah Charney – Making It: The Artist's Survival Guide
27. januar 2023 ob 19:00
Atrij ZRC 2 (Novi trg 2, Ljubljana)
Z avtorjema se bo pogovarjala novinarka Bojana Leskovar

"Making It: The Artist's Survival Guide" je sodobni umetnik JAŠA v dialogu z umetnostnim zgodovinarjem in Pulitzerjevim finalistom Noahom Charneyem izdal pri ameriški založbi Rowan & Littlefield. Knjiga je sicer izšla jeseni 2021, zaradi pandemije, številnih projektov in Jaševe umetniške rezidence v Berlinu pa bo to prva predstavitev knjige v živo in priložnost za pogovor z avtorjema.

»Making It: The Artist's Survival Guide« popisuje Jaševo karierno pot od študija v Benetkah do preboja na mednarodno umetniško sceno. Namenjena je ambicioznim mladim umetnikom in študentom umetnosti ter vsem, ki jih zanima insajderski vpogled v svet umetnosti. Jaša z bralcem deli svoje izkušnje mednarodno uveljavljenega umetnika in pri tem iskreno portretira nenehno iskanje ravnotežja med kreativnim procesom, lastno vizijo in uspešno umetniško kariero. Knjiga ponudi vpogled v nemirne vode družbenih, poklicnih, akademskih, kritičnih, muzejskih in trgovskih elementov kariere vizualnega umetnika.

Knjiga je bila med drugim tudi temelj intenzivne mednarodne delavnice za mlade umetnike »Making It«, ki je potekala konec augusta v prostorih CUK Kino Šiške. Ta je bila sestavni del intermedijskega projekta BLOOM, ki ga je Jaša v sodelovanju z Glasilko, KiD PiNO in CUK Kino Šiško izvedel poleti 2022 v Ljubljani.

Drugi o knjigi: "Making It: The Artist Survival Guide je knjiga, ki je vsak pravi umetnik ne more ne ljubiti. Seveda je nemogoče strniti zapleten proces ustvarjalnosti v obliko vodnikov za 'making it', ki ponujajo že pripravljene formule za uspeh, ljubezensko življenje, pridobivanje prijateljev itd. – toda prav zaradi tega je to potrebno storiti. Ta knjiga vam daje svobodo, da sledite njenim predlogom ali se jim posmehujete – da se norčujete iz pravil, morajo pravila biti tam. Če ne potrebujete vodnika za svoje delo, niste izviren ustvarjalni genij, temveč ste idiot." - - Slavoj Žižek

"Udarna zgodba o tem, kako umetnik nikoli ne neha delati, se vedno premika, ne dovoli, da bi ga zavrnitev definirala, in ustvarja umetnost, ki kljub vsemu najde veliko občinstvo. Zgodba za vsakega umetnika." - Jerry Saltz, višji likovni kritik pri New York Magazine,  avtor How To Be an Artist

Povezava do dogodka: https://www.facebook.com/events/1519190151919776

Vstop prost!

Dogodek poteka v organizaciji Glasilke in Knjigarne Azil ter ob finančni podpori Javne agencije za knjigo RS.