Kabi home office
29Junij 2022

knjiga=dogodek

29.06.2022 ob 14:00

Nova pošta

Knjižni sejem knjiga=dogodek / knjige po znižanih cenah • predstavitve knjižnih novitet • muzika za ples
Nova pošta - Sreda, 29. 6. ob 14. uri

Knjižni sejem odklonskega formata knjiga=dogodek se na začetku poletja vrača na Novo pošto. Slovenskim gledališkim založnikom (Maska, Emanat, Knjižnica MGL, Slogi) se bosta tokrat pridružila Slovensko mladinsko gledališče in Aksioma. Knjige bo mogoče kupiti po znižani ceni, poleg tega se bodo na sejmu zvrstile inovativno-performativne predstavitve, za konec pa bo podest zavzel PTČ – svež in drzen hip-hop/rap/trap dvojec, sledi še glasbeni set izpod prstov DJ Mondijale. Poskrbljeno bo tudi za hrano in pijačo.

URNIK
► 14.00 Otvoritev knjižnega sejma + Predstavitev zbornika Petletka (Slovensko mladinsko gledališče)
► 15.30 Predstavitev knjige avtorice Blandine Calais-Germain: Anatomija joge: mišice v jogi (Emanat). Vodena vadba joge z Majo Kalafatić.
► 16.00 Predstavitev knjige O oblasti v arhitekturi urednice Mateje Kurir (Maska). Vodena arhitekturna tura s kolesi po Ljubljani z urednico Matejo Kurir, Milošem Koscem in Markom Cetinom. Zbirno mesto in končna postaja je na Novi pošti. Pridite s svojimi, oziroma sposojenimi/najetimi kolesi.
► 17.30 Predstavitev zbornika Generator::za proizvodnjo poljubnega števila dramskih kompleksov, urednika Blaža Lukana (SLOGI). Pogovor z urednikom zbornika Blažem Lukanom bo vodil Primož Jesenko. Izbrane odlomke bosta brala: Anja Novak in Blaž Šef.
► 19.00 Predstavitev zbornika Drama, tekst, pisava 2 urednikov Petre Pogorevc in Tomaža Toporišiča (MGL). Bralna uprizoritev v režiji Žive Bizovičar in dramaturgiji Nika Žnidaršiča. Brali bodo: nekdanja članica igralskega ansambla MGL in legenda slovenskega gledališča Jožica Avbelj, Mojka Končar, Matevž Sluga, Filip Štepec in Mina Švajger. Pogovor z urednikoma Petro Pogorevc in Tomažem Toporišičem ter avtorjem ene izmed študij Jakobom Ribičem bo vodila dramaturginja Manca Lipoglavšek.
► 20.30 Hišni red / House Rules, Mateja Bučar + k000ntejnerji • performans s Primožem Bezjakom
► 21.00 PTČ l  Val Fürst in Pavel Panon Raščan • muzika
► 22.30 DJ Mondijale • muzika

Med 14.00 in 21.00, ko bo potekal knjižni sejem gledaliških založnikov, bo na ogled tudi instalacija k000ntejnerji avtoric Žive Božičnik Rebec in Mateje Bučar.

Mreža Slovenski gledališki založniki je bila vzpostavljena leta 2016 z namenom, da poveže slovenske založnike, ki izdajajo strokovno literaturo s področja uprizoritvenih umetnosti. Sprva smo nastopali skupaj zato, da bi dosegli večjo vidnost na velikih založniških prireditvah, kakršni sta Slovenski knjižni sejem in Slovenski dnevi knjig. Prav posebej nas druži vloga v izdajateljskem polju, lahko bi rekli, da gre za manjšinsko pozicijo, saj gledališki založniki s svojo izdajateljsko politiko v prostor pogosto vnašajo nevidne, obrobne in nišne vsebine, ki se ob populizmih vseh vrst vse težje borijo za obstanek in že s svojim vztrajanjem močno prispevajo k stanju širše založniške krajine.

Idejna zasnova dogodka: Alja Lobnik in Petra Pogorevc
Oblikovanje: Niki Lapkovski
Produkcija: Slovenski gledališki založniki: Emanat, Knjižnica MGL, Maska Ljubljana, Slovenski gledališki inštitut – SLOGI
Gostje: Slovensko mladinsko gledališče, Aksioma
Tehnično vodstvo: Igor Remeta za Novo pošto
Produkcija: Tina Dobnik

Masko lahko podprete tudi z nakupom knjig iz našega založniškega programa, nakupom posameznih številk revije Maska, oziroma z naročnino na revijo!


Nazaj