Bonajo spletna trgovina
25November 2022

Konceptualna razprava poezija & jeza

25.11.2022 ob 18:00

Atrij ZRC, Ljubljana

Angry Baby, kipar Gustav Vigeland, Oslo, 1940

Angry Baby, kipar Gustav Vigeland, Oslo, 1940

Konceptualna razprava poezija & jeza
Atrij ZRC, Ljubljana 
petek, 25. november, ob 18.00

Za dostojanstvo umetnosti.
Gosta: Matjaž Zorec in Barbara Korun
Moderira: Anja Radaljac

Debato bodo zanimali načini in primeri pesniškega formuliranja jeze. Je najbolje formulirati karseda direktno, povedno? S kakšnimi metaforami, jezikovno-skladenjsko strukturno na izjavljalni ravni neopazno, a umetniško inovativno in učinkovito je lahko jeza poetična? Pri katerih avtorjih/pesmih smo to opazili – v miru, v vojni, v "demokraciji”, v “avtoritarnih režimih”, vseh -izmih, queer in feminist rage.

Samocenzuriranje jeze za preživetje, prikrivanje pri disidentih? Zanimala nas bo jeza kot odziv telesa in duha, da nekaj “ni fer” – in tudi etimologija, zakaj je tako blizu z jezom. Ali jazom. Eden prvotnih pomenov besede je zajemal pomene »nerazpoložen, osoren, bolan«. Kakšna je razlika med jezo in besom? Leksem »srd« je jezo povezal s srcem, vzeti si k srcu, togota pomeni biti tog/ trd od jeze, Razjarjenost – »jar« – v stari cerkveni slovanščini pomeni trpek, rezek, staroindijsko pa yātár- ‛maščevalec.

Jeza kot opora najmlajšim otrokom pri postajanju, opozarjanju staršem in skrbnikom, naj jih slišijo, ker gre zares. Toda zakaj je jeza stigmatizirana, in ali je stigmatizirana tudi v poeziji? So nevšečni sami načini izražanja ali čustvo samo? Jeza v poeziji kot kulturna specifika. Ali, ko govorimo o jezi, nujno govorimo tudi o nasilju? Komu pripada jeza? Komu se odreka pravica do nje?Slišali bomo, da ima jeza v poeziji svoje mesto. Barbara Korun bo govorila o jezi tudi s gestaltistične psihoterapevtske perspektive (mehanizem jeze). Zanimal nas bo diskurz v slovenski pesniški sceni in zakaj so vse_i tako jezne_i.

Vabljeni!