Kabi home office
30November 2022

MITJA FICKO, MARKO JAKŠE: Z neba v nebo

30.11.2022 ob 19:00

Mestna galerija Ljubljana

Mestna galerija Ljubljana
MITJA FICKO, MARKO JAKŠE: Z neba v nebo
Odprtje razstave: 30. november ob 19.00
Trajanje razstave: 30. november 2022 – 12. februar 2023

V  sredo, 30. novembra ob 19. uri, vas vljudno vabimo v Mestno galerijo Ljubljana na odprtje razstave MITJA FICKO in MARKO JAKŠE - Z neba v nebo. 

Ali je v svetu strahu in negotovosti sploh še mogoče misliti in zaznati navdušenje, veselje in predvsem srečo v sodobni likovni umetnosti? So navdušenje, veselje, tudi strast do slikanja skupaj in seveda sreča še prisotni ali so morebiti že izginili in se pojavljajo le pri nekaterih ustvarjalcih, torej ali bledijo in so prekriti z drugimi aktualnejšimi, denimo političnimi in predvsem bolj dramatičnimi temami in vsebinami?

Ali smo sploh še sposobni, da vidimo navdušenje in strast, da vidimo srčnost v likovnih delih in ali je v času in prostoru, v katerih živimo, smiselno poiskati, zaznati in predstaviti preproste podobe domišljije, navdušenja in strasti, torej sreče brez vsakršnih konotacij. Brez konotacij ironije, sarkazma, groteske, parodije, cinizma, skratka novodobne dramatičnosti, pogosto povezane s trenutnimi družbenopolitičnimi vsebinami, ujetimi v neizprosen, celo nor ples potrošniške družbe, družbe, ki svoje strasti usmerja v agresijo namesto v življenje. Danes se zdi, da ni pozaba biti, temveč pozaba navdušenja, veselja, tudi hrepenenja po preprosti srčnosti, pozaba pristnega uživanja v umetnosti tisto, kar zaznamuje naše življenje zadnjih desetletij. Ta očitni primanjkljaj spoznanj o pomenu in globini veselosti, tudi primanjkljaj pristnosti stikov, ki lahko prinašajo srečo in zadovoljstvo, torej tudi primanjkljaj užitka ob čutenju umetniških artefaktov, se zagotovo prekriva s sodobno slepoto, nekakšno zamegljenostjo v iskanju čutnih vrednot pomena ustvarjanja, ki naj bi kljub vsemu še vedno pomenile tisto najgloblje, kar človek premore. In prav ustvarjalni stik dveh slikarjev, ki je prisoten in viden v seriji skupnih slik in grafik Z neba v nebo, morebiti pokaže nove ideje, živahne, a neobremenjene misli, močnejša občutenja in užitke, vredne najglobljih spoznanj.

Pričakovanje in neobičajnost, natopljena s presenečenjem, ki ga ponujajo dotik, stik, povezava, prepletenost, tudi različno gibanje čopičev, različni ritmi prstov in rok, tudi premikanje celotnega telesa dveh slikarjev, nenadoma postaneta svet umetnosti onkraj vsakdanjega ustvarjanja. To so posebni trenutki, tisti čas in prostor redkeje najdenih izkušenj in redkeje najdenih izzivov. Akademska slikarja Mitja Ficko in Marko Jakše sta se dotaknila, stopila v stik v nekem skupnem času in določenem prostoru. V seriji slik pretežno večjih formatov in del na papirju sta združila svoji ustvarjalni energiji in v teh delih skupaj sprostila vse tiste sile, ki so ju najprej razdivjale v likovnem smislu ustvarjalnosti in nato povezale v prepletene barvno vsebinske zgodbe, prepletene z vsemi njunimi individualnimi likovnimi značilnostmi, kar je na slikah ustvarilo zgoščen likovni jezik, ki je te slike uglasil v enovitost kompozicije in zgoščenost vsebine. Na razstavi v Mestni galeriji Ljubljana (MGML) slikarja predstavljata serijo skupnih slik in del na papirju z naslovom Z neba v nebo, ki so nastale že v letih 2014 in 2015 in so se v seriji razširile še z novimi deli iz leta 2022.

Javno vodstvo po razstavi in pogovor
Sobota, 3. december 2022, ob 17.uri 
MITJA FICKO, MARKO JAKŠE - Z neba v nebo 
Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra ob 17. uri, vas vabimo na javno vodstvo po razstavi in pogovor. Po razstavi bosta vodila umetnik Mitja Ficko in kustos razstave Sarival Sosič.