Bonajo spletna trgovina
17April 2024

Odprtje razstave Barbare Kastelec

17.04.2024 ob 19:00

Generali galerija

Barbara Kastelec

Barbara Kastelec

17/4/2024 - Ljubljana − Generali galerija letos praznuje 10. obletnico delovanja in nocoj napoveduje odprtje prve letošnje razstave, s katero nadaljujemo podporo slovenskemu likovnemu ustvarjanju in  kulturni dediščini. Odprtje samostojne razstave magistrice umetnosti, akademske slikarke Barbare Kastelec, bo danes, v sredo, 17. aprila, ob 19.00, v Generali galeriji na Dunajski 63 v Ljubljani. Na razstavi z naslovom Gobe, hrana bogov bo predstavila svoja najnovejša dela.

Zavarovalnica Generali poudarja prizadevanja na področju kulture in umetnosti ter trajnosti in družbene odgovornosti. V Generali galeriji, ki letos praznuje že 10. obletnico delovanja, na ta način podpiramo slovenske umetnike. V galeriji redno gostimo razstave uveljavljenih sodobnih vizualnih umetnikov in smo podpornik mladih ustvarjalcev, v letošnjem programu pa načrtujemo predstavitev štirih vrhunskih avtorjev. Ob pomembni obletnici smo koncept galerije obogatili ​s podporo aktivnostim za otroke iz socialno ranljivih okolij, ki so bodisi vključeni v programe Zveze prijateljev mladine Moste-Polje bodisi jih podpiramo prek gibanja The Human Safety Net. Letos bomo podprli dijakinjo, ki kaže izreden talent na področju slikarstva.

Likovna dela Barbare Kastelec opozarjajo na še kako aktualna vprašanja o pomenu hrane in genskih posegih v rastline ter na podnebne spremembe, ki vedno bolj vplivajo na človeka in njegovo kakovost življenja. »Morda bodo v prihodnosti prav zdravilne gobe s svojimi učinki rešitev za marsikatero bolezen, ali pa se bodo zaradi podnebnih sprememb obrnile proti človeški vrsti,« pravi umetnica, ki želi opozarjati gledalca na njihov obstoj in moč narave. Magistrica umetnosti Barbara Kastelec (rojena 8. 9. 1976, ​v Kranju) je leta 2001 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani pri doc. dr. Nadji Zgonik in prof. Emeriku Bernardu. Na ALUO je leta 2004 pod mentorstvom prof. Gustava Gnamuša in dr. Aleša Erjavca tudi magistrirala iz slikarstva. Že od leta 2001 raziskuje tematiko hrane, predvsem doživljanja razmerij med vizualnim, spominom in okusom. Obenem raziskuje tudi večplastno pomenskost predmetov, ki jih odslikava. Zadnja leta se pri svojem delu loteva tematike znanosti o življenju, predvsem z vidika vpliva in manipulacije znanosti z rastlinami in živalmi. Ustvarjalni opus Barbare Kastelec obsega slikarstvo, ilustracijo, animacijo in video.

Kje?: Generali galerija, Dunajska 63, Ljubljana
Kdaj?: V sredo, 17. 4. 2024, ob 19.00. (Razstava bo odprta do10. junija 2024). Za obiskovalce je galerija odprta med delovniki od 8. do 18. ure

www.generali-galerija.si

Foto: Maja Šivec