Bonajo spletna trgovina
10Februar 2023

Penelopiada Margaret Atwood v režiji Livije Pandur

10.02.2023 ob 19:00

Viteška dvorana Križank

Penelopiada Margaret Atwood v režiji Livije Pandur 
10., 11. in 13. 2. ob 19.00, Viteška dvorana Križank

Koproducenta Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana in Festival Ljubljana vabita k ogledu ponovitev prve slovenske uprizoritve drame Penelopiada slovite kanadske avtorice Margaret Atwood v prevodu in priredbi Tiborja Hrsa Pandurja in v režiji Livije Pandur. 

V uprizoritvi igrajo članice Draminega igralskega ansambla Polona Juh, Sabina Kogovšek, Saša Pavlin Stošić ter gostje Gaja Filač, Ivana Percan Kodarin, Zala Hodnik, Urška Kastelic, Ana Plahutnik in Maria Shilkina. Dramaturg je Tibor Hrs Pandur, scenograf Sven Jonke, kostumograf Leo Kulaš, svetovalka za gib Sanja Nešković Peršin, avtorja glasbe sta Silence (Primož Hladnik in Boris Benko), oblikovalka svetlobe je Vesna Kolarec, glasbena vodja Živa Ploj Peršuh, lektorica Tatjana Stanič, študijska asistentka dramaturga Brina Jenček in asistent kostumografa Matic Veler.

Režiserka Livija Pandur je o Penelopiadi zapisala: »Margaret Atwood ob predelavi svojega romana v dramsko strukturo navaja, da je njeno dramsko besedilo Penelopiada odsev ali odmev najprej trojanske vojne, potem Homerjeve epske pesnitve Odiseja, mnogih post-homerskih izpeljav zgodbe (od Ovidija, Danteja, Chaucerja do Jamesa Joycea in mnogih drugih) in seveda njenega romana Penelopiada, na katerem dramatizacija temelji. Že roman ni le enostavna priredba Odiseje, saj v naraciji postavlja v ospredje zgodbo Penelope in njenih dvanajstih dekel, ki jih je Odisej ob vrnitvi domov obesil (zaradi domnevnega izdajstva in odnosov s snubci). Glasove Penelope in dekel kot tragiškega grškega zbora postavlja avtorica v grško podzemlje, v zasmrtje, kjer s humorjem in ironijo odkrivajo v Odiseji prikrite in zamolčane dogodke. Vsi liki iz Odiseje so demitizirani in predstavljeni kot ljudje s svojimi slabostmi, so hkrati dobri in zli in nikakor ne absolutni junaki, kot jih slika Homer.«

Februarske ponovitve uprizoritve Penelopiada bodo na sporedu Viteške dvorane Križank v petek, soboto in ponedeljek, 10., 11. in 13. februarja, ob 19.00. Vstopnice so v prodaji pri blagajni Križank (vsak delovnik med 10.00 in 16.00 ter uro pred prireditvijo) ali na spletni strani Festivala Ljubljana.