Preverite ponudbo prekopalnikov Ramda
10Februar 2023

Pogovor s Tonetom Partljičem

10.02.2023 ob 17:00

Archivum Pokrajinskega arhiva Maribor

Ob slovenskem kulturnem prazniku Vas vabimo na pogovor s Tonetom Partljičem z naslovom Med umetniško svobodo in zgodovinskimi viri. S pisateljem se bomo pogovarjali v petek, 10. februarja 2023, ob 17. uri, v razstavišču Archivum Pokrajinskega arhiva Maribor.

Proza Toneta Partljiča večinoma zajema snov iz okolja, ki ga pisatelj dobro pozna. Po mnenju poznavalcev njegove literature usode Partljičevih glavnih junakov ne morejo biti povsem izmišljene, temveč so vsaj deloma utemeljene na resničnem dogajanju. V Pokrajinskem arhivu Maribor bomo zato ob letošnjem kulturnem prazniku poskušali v pogovoru s pisateljem razrešiti večno literarno dilemo.

Kaj je pisateljeva fikcija, umetniška svoboda, kateri Partljičevi literarni junaki in njihove zgodbe so resnični, zgodovinsko prepoznavni ter utemeljeni? Ob predstavitvi njegove nove knjige Strnišča bomo osvetlili tudi nekatera druga avtorjeva dela (Ljudje iz Maribora, Sebastjan in most, Pasja ulica, Dupleška mornarica, Deklica in general), jih poskušali postaviti v zgodovinski okvir ter jih povezati z resničnim dogajanjem v Mariboru in okolici.

Ob tem bomo literarno snov podkrepili s konkretnimi in ustreznimi arhivskimi viri in fotografijami, ki jih hranimo v Pokrajinskem arhivu Maribor.

VLJUDNO VABLJENI!