Kabi CRM
13April 2024

SLOVENIJA ŠTEJE

13.04.2024 ob 19:30

Slovensko mladinsko gledališče

Lea Aymard, Lina Akif, Nataša Keser, Primož Bezjak,Vito Weis, Janja Majzelj, Robert Prebil

Lea Aymard, Lina Akif, Nataša Keser, Primož Bezjak,Vito Weis, Janja Majzelj, Robert Prebil

SLOVENIJA ŠTEJE
Režija: Sebastian Nübling in Jackie Poloni
Igrajo: Lina Akif, Lea Aymard k. g., Primož Bezjak, Nataša Keser, Janja Majzelj, Robert Prebil, Vito Weis
Sobota, 13. 4., ob 19.30
Sobota, 20. 4., ob 19.30

Slovenija šteje je avtorski projekt, ki v središče postavlja Slovenijo in delo, potrebno, da se ta vzpostavlja, ohranja in spreminja. V središču projekta je stroj, ki ga tvorimo vsi, ki sodelujemo v projektu Slovenija, vsi, ki vsak dan prispevamo svoj delež k temu, da ta obstaja. Stroj, ki za pogon izkorišča glasbeni beat in gib. V konceptu Slovenije namreč ni nič inherentnega, je zgolj vsakodnevno ponavljanje dejanj, za katera smo se člani in članice družbe odločili_e, da predstavljajo Slovenijo. Vsako novo dejanje Slovenije je predmet pogajanj in bitk, ki celotno sliko za nekaj časa spremenijo, od vztrajanja drugih pa je odvisno, ali se bo ta slika spremenila za vedno ali le za kratek čas. Slovenija šteje je predstava, ki se spreminja glede na angažma sodelujočih v njej. Slovenija je družba, ki se spreminja (ali pa se ne) glede na angažma sodelujočih v njej.

»V celoti je predstava estetsko dovršena in inventivna, mestoma duhovita, mestoma pretresljiva, na trenutke tudi vsebinsko ne povsem jasna, za igralce pa izjemno kondicijsko zahtevna in soodvisna. In vendar, kot omenjeno v uvodu, ne gre se omejevati zgolj na Slovenijo. Po takem ustroju, v takem stroju živi in ga perpetuira vsa Evropa, ves zahodni svet.« (P. Tanko, Radio Slovenija)

»Zagotovo je najboljši in tudi zelo duhovit del predstave, kjer igralci skozi (morda resnično) svoje izkušnje prikažejo pomembne in aktualne momente življenja v Sloveniji. Lina Akif se zaman skuša naročiti na pregled pri zdravniku, Vito Weis je večno 'na izgubi' (vsi drugi so prej na vrsti, nič mu ne ostane, ker daje glavo dol, v Sloveniji pač profitirajo grobijanski profili), Lea Aymard skoraj kot v opravičilo poudari, da ona pač ni od tu in tudi k teatru ne spada. Največji vtis gotovo naredi vrhunska Janja Majzelj kot samska ženska brez otrok, zaradi česar z njo zagotovo ni vse v redu, morebiti je celo prostitutka. No, olajševalna okoliščina je, da je igralka. Igralci so vendar čudni.« (P. Balantič, MMC)

»Kako Slovenijo in slovenstvo dojemamo mi sami in kako zunanji opazovalec? [...] Seveda predstava ne govori le o Sloveniji, ampak poskusi nastaviti ogledalo širši zahodni kapitalistični družbi, ki je mehurček, iz katerega je težko izplavati, lahko pa ga vsaj kritično ovrednotimo.« (P. Svetec, Televizija Slovenija)

Nakup vstopnic: https://smglj.mojekarte.si/si/celotna-ponudba.html
Vstopnice: 15 € / 9 € (dijakinje_i, študentke_i, upokojenke_ci)

Foto: Črt Piksi