Bonajo spletna trgovina
7Oktober 2023

SPOLNA VZGOJA II

07.10.2023 ob 15:00 do 07.10.2023 ob 22:00

Nova pošta

SPOLNA VZGOJA II
Diagnoza+Consentire+Zmožnost+Igre+Borba
Niz predavanj-­performansov o seksualnem užitku žensk*
Sobota, 7. oktober, ob 15.00 do 22.00
Nedelja, 8. oktober, ob 15.00 do 23.00 (dogodku sledi Zbor za publiko)
Nova pošta

»Seksualni užitek je fizično in/ali psihično zado­voljstvo in ugodje, ki ga prinašajo skupne ali sa­motne erotične izkušnje, vključno z mislimi, fan­tazijami, sanjami, čustvi in občutki. [...] Seksualni užitek je temeljna spolna pravica v okviru človeko­vih pravic.« (Iz Deklaracije o seksualnem užitku) 

V sezoni 2022/2023 je na Novi pošti nastal niz petih predavanj-performansov Spolna vzgoja II, ki z različnih zornih kotov in skozi raznolike uprizoritvene prakse osvetljujejo pravico do seksualnega užitka kot temeljno spolno pravico v okviru človekovih pravic. Predavanja-performansi temeljijo na pogovorih z ženskami*, ki so delile svoje osebne zgodbe, izkušnje in težave, ter na intervjujih s strovnjaki_njami z različnih področij.

Diagnoza obravnava vaginizem** in boleče spolne odnose, ki jih po nekaterih raziskavah izkuša celo do štirideset odstotkov žensk. Consentire razpira prostor za premislek o tem, kaj pravzaprav pomeni soglasen seks in kako so videti prakse soglasja. Zmožnost temelji na zgodbah štirih žensk s hendikepom o njihovem spolnem zorenju, odnosu do lastnega telesa, spolnosti in partnerskih odnosih. Igre se podajajo na področje nekonvencionalnih seksualnih praks, ki jih urbana govorica imenuje »kink«. V Borbi pa ustvarjalke rekonstruirajo prizadevanja za reproduktivne pravice v Jugoslaviji, ki so se spolnih pravic dotikala zgolj implicitno, a so utrla pot za to, da danes lahko sploh govorimo o pravici do seksualnega užitka.

Avtorice: Tjaša Črnigoj, Lina Akif, Sendi Bakotić, Nika Rozman, Vanda Velagić, Tijana Todorović, Barbara Kapelj, Tea Vidmar, Lene Lekše, režiserka: Tjaša Črnigoj,
scenografke: Barbara Kapelj, Tijana Todorović, Lene Lekše; kostumografka: Tijana Todorović; oblikovalka likovne podobe: Tijana Todorović; performerke: Lina Akif, Sendi Bakotić, Nika Rozman, Vanda Velagić; avtorica glasbe in zvočna performerka: Tea Vidmar; nastopajo tudi: Tjaša Črnigoj, Barbara Kapelj, Tijana Todorović; izbor glasbe: avtorice predavanj-performansov; strokovne sodelavke: dr. Gabrijela Simetinger, dr. Maja Vehar, Alja Lobnik 

Produkcija: Nova pošta (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana)
Koprodukcija: Mesto žensk

Cena vstopnice: 25 € (v ceno je vključena tudi enolončnica). Predstava-performans traja sedem ur; v ta čas so všteti tudi štirje odmori.
Vstopnice: https://smglj.mojekarte.si/si/vstopnice.html?utm_source=E-NOVICE&utm_campaign=631d0356f1-EMAIL_CAMPAIGN_2019_10_22_09_15_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_804c5a848a-631d0356f1-97103229

* Z izrazom ženske razumemo ženske, trans-­ in interspolne osebe.
** Vaginizem velja za najhujšo spolno motnjo pri ženskah. Gre za krč mišic medeničnega dna, zaradi katerega je popolnoma onemogočena vaginalna penetracija, četudi si je ženska želi.

Foto: Nada Žgank