Vse za vinarje in gozdarje - Ramda
4Junij 2023

Stiški Semanji dan

04.06.2023 ob 11:00 do 04.06.2023 ob 17:00

Neposredna okolica samostana Stična

V nedeljo, 4. junija 2023, bodo člani Turističnega društva Stična od 11. ure dalje na trgu ob stiški baziliki spet obudili več kot 700 let staro tradicijo semanjih dni v Stični. Na tokratnem sejmu bodo organizatorji obiskovalcem premierno predstavili skoraj neverjetno zgodbo o vinski trti Zeleni silvanec, ki se po 300 letih vrača v Stično. V okviru najstarejšega še delujočega cistercijanskega samostana v Sloveniji bo potekala uradna otvoritev novega zeliščnega vrta patra in najbolj znanega slovenskega zeliščarja Simona Ašiča.

Sejmi so že stoletja središče druženja in trgovine z živalmi, pridelki in izdelki. Tudi na stiškem sejmu se bodo tako predstavili mojstri starih obrti, ki še danes ohranjajo tradicijo izdelave uporabnih izdelkov iz lesa, gline, kamna in kovine. Otroci in odrasli bodo lahko na različnih delavnicah odkrili ali nadgradili svojo ustvarjalnost in se naučili tudi kakšne nove spretnosti. Prav tako se bodo lahko potegovali za nagrade, ki jih bodo prispevali razstavljavci in lokalna podjetja. Ves čas bodo za popestritev programa skrbeli lokalni glasbeniki, plesalci in drugi umetniki. Ker bo dogajanje na odru in pred odrom na ta dan še posebej pestro, bodo program vsebinsko povezovali Špela Stražišar ter znana novinarka Ana Marija Ficko in igralec Klemen Janežič. Slednja sta oba po rodu iz Stične.

Organizatorji želijo s sejmom pri stiškem Samostanu oziroma na platoju med cerkvijo in zeliščno lekarno Sitik, ki nadaljuje delo in dediščino znanega patra Simona Ašiča, obuditi tako imenovani sejem exaudi. Za organizacijo sejma je stiški samostan pravico dobil že v 13. stoletju in je potekal na portno oziroma šesto nedeljo po veliki noči. Samostan je veljal za takratno pomembno versko, kulturno in gospodarsko središče, imel je tudi sijajno knjižnico, katerega knjižni spomeniki še danes sodijo v vrh umetnostne zapuščine. Eden izmed njih, Stiški rokopis, je eden prvih pisnih spomenikov v slovenščini. Obiskovalci sejma, ki se bo z uradnim delom zaključil ob 17. uri, bodo lahko občudovali enega najlepših gotskih križnih hodnikov na Slovenskem, ki ga je med drugim poslikal tudi Janez Ljubljanski.

Več informacij o sejmu izveste na spletni strani organizatorja TD Stična.