Bonajo spletna trgovina
25Januar 2023

VDIH IZDIH, skupinska razstava

25.01.2023 ob 18:00

Mestna galerija Nova Gorica

Vljudno vabljeni v Mestno galerijo Nova Gorica v sredo, 25. januarja 2023, ob 18. uri na javno vodstvo po razstavi »vdih izdih«, kjer se predstavljajo Boštjan Kavčič, Lučka Koščak, Tejka Pezdirc, Luka Širok, Iva Tratnik, Jaka Vatovec, Sonja Vulpes, Leon Zuodar. Po razstavljenih delih nas bo popeljala kuratorka razstave Mojca Grmek.

Boštjan Kavčič (1973) je leta 1997 diplomiral iz bančništva in financ na EPF v Mariboru. Naslednje leto je vpisal študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2003 diplomiral in štiri leta kasneje zaključil še podiplomski študij videa in novih medijev. Svoje delo je predstavil v več pomembnih galerijah v Sloveniji in tudi v tujini, zanj je prejel nekaj nagrad in priznanj. Je avtor več javnih skulptur v različnih mestih v Sloveniji. Živi in ustvarja v Rodinah v Beli krajini.

Lučka Koščak (1957–2022) je študirala angleščino, slovenščino in srbohrvaščino na Pedagoški akademiji v Ljubljani, kjer je leta 1981 tudi diplomirala. Po nekaj letih poučevanja je vpisala študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in po končanem prvem letniku prešla na Ecole supérieure d`art visuel v Ženevi, kjer je leta 1990 diplomirala in dve leti kasneje zaključila še specializacijo iz kreativnosti na smeri tridimenzionalnega izražanja. Svoje delo je predstavila na več kot 50 samostojnih razstavah in številnih skupinskih predstavitvah doma in v tujini. Zanj je prejela več nagrad in priznanj.

Tejka Pezdirc (1985) je diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Med študijem se je izpopolnjevala na Universidad Miguel Hernández de Elche v Španiji. Prejela je nagrado ALUO za posebne dosežke v akademskem letu 2008/09. Svoje delo je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Med vidnejšimi so Umetnost sanjarjenja, Galerija Miklova hiša, Ribnica (2012), 4.4., Galerija Škuc, Ljubljana (2013), Nema hiša, Galerija Alkatraz, Ljubljana (2018) in 3. trienale mladih umetnikov – Premiere 2015: Čas, razpoloženje, identiteta, Galerija sodobne umetnosti, Celje (2015). Živi in dela med Belo krajino in Ljubljano.

Luka Širok (1982) je študiral slikarstvo na akademiji v Benetkah, kjer je leta 2007 tudi diplomiral. Vse od takrat svoje delo redno predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini, največkrat v Italiji, pa tudi v Nemčiji, Avstriji in drugod. Med drugim je samostojno razstavljal na Gradu Dobrovo (2018), v Galeriji Blok v Beogradu (2019) in Mestni galeriji Nova Gorica (2021) ter se udeležil skupinskih predstavitev Skupina, Fondazione Malutta / Rob Pruitt’s Flea Market, Galleria AplusA, Benetke (2015), Confinis, Vila Nigra, Lago d’ Orta (2017) in Brain-tooling, Forte di Monte Ricco, Pieve di Cadore (2018). Živi in dela v Goriških brdih.

Iva Tratnik (1980) je leta 2012 magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo. Na področju vizualne umetnosti raziskuje različne umetniške prakse, med njimi tekstilne kolaže, oljna in akrilna platna, skulpturo, risbo, inštalacije in site-specific intervencije. Svoja dela je predstavila v več pomembnih galerijah v Sloveniji in tudi v tujini. Vzporedno se ukvarja s performansom, kjer deluje samostojno ali v začasnih kolektivih. Živi in dela v Celju.

Jaka Vatovec (1989) je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Svoje delo je predstavil na samostojnih razstavah Tetrodotoxin, Hiša kulture, Pivka (2014), Always Rotten, Never Ripe, Kino Šiška, Ljubljana (2015), Pobožična depresija, Galerija P74, Ljubljana (2017), Plevel, Hiša kulture, Pivka (2020) in več skupinskih predstavitvah v Sloveniji in tujini. Izdal je tudi nekaj umetniških publikacij. Živi in dela v Postojni.

Sonja Vulpes (pravo ime Sonja Grdina, 1986) je leta 2011 diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. Ukvarja se z grafiko, risbo in umetniškimi publikacijami. Svoje delo je predstavila na samostojnih razstavah Memento mori v Hiši kulture v Pivki (2018), Bittersweet v Galeriji Daeppen v Baslu (2018) in Limbo v MGLC v Ljubljani (2021) ter na več skupinskih razstavah doma in v tujini. Njeno ustvarjanje je razpeto med ateljejem na Krasu in bivališčem v Ljubljani.

Leon Zuodar (1977) je zaključil študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2005 je skupaj z Miho Pernetom ustanovil slikarski tandem Beli sladoled in istoimensko zinovsko založbo, ki se navdušuje nad drugačno, marginalno in eksperimentalno risbo. Za svoje delo sta leta 2011 prejela nagrado skupine OHO. Samostojno se Leon Zuodar ukvarja z risbo, grafiko in sliko. Svoje delo redno predstavlja na razstavah v Sloveniji in tujini, naslikal je nekaj muralov na javnih površinah, udeležil se je več rezidenc, izdal dve knjigi umetnika in številne umetniške publikacije. Živi in dela v Postojni.