Keika, katerega ime v japonščini pomeni 'Srečnež', so ujeli leta 1979 ob obali Islandije. Kmalu po nastopu v filmu 'Free Willy' se je 1993 pojavila mednarodna kampanja za Keikovo izpustitev v naravo, saj bi v nasprotnem primeru klavrno končal v mehiškem akvariju. Po dveletni rehabilitaciji v oregonskem akvariju so kita prepeljali na Islandijo, kjer so ga naučili loviti ribe in se družiti s sovrstniki. Kmalu po izpustitvi je odplaval v norveške vode kjer je postal ena izmed največjih turističnih atrakcij.

Zaradi neprestanih obiskov se je Keiko ponovno razvadil in se pustil hraniti. Kaplja čez rob je bil poizkus dveh pijanih Norvežanov, da bi kita ugrabila, zato so se oblasti odločile Keika odpeljati v varnejši zaliv, kjer je pri 27. letih tudi umrl (povprečna starost kitov ubijalcev je 35 let).

Truplo je trenutno v plitvih vodah fjorda, pokrito s platnom, kjer čaka na odločitev oblasti o nadaljnji usodi. "Nismo se odločili kaj bomo storili s truplom. Jaz bi ga najraje pokopal, saj bi s tem ohranili okostje, ki bi ga podarili muzeju", je dejal David Phillips, vodja Free Willy – Keiko fundacije.