Ljubljana, 29. November 2022 - V miniseriji, ki jo je režiral Julian Jarrold (Becoming Jane, Kinky Boots) in v kateri igrajo Toby Jones (Tinker Taylor Soldier Spy, The Hunger Games), Andrea Riseborough (Birdman, Oblivion), Kim Catrall (Sex and the City) ter Billy Howle (On Chesil Beach) oživi legendarna zgodba Agathe Christie. Serija v treh delih bo premierno prikazana 7. decembra ob 21.00 na programu Epic Drama, pripoveduje pa prepričljivo in vedno aktualno zgodbo o prevarah, hrepenenju in predvsem ljubezni. V tem članku razkrivamo nekaj zanimivih dejstev o tej kratki zgodbi, igri in njenih priredbah.

1. Zgodba Priča tožilstva je bila prvič objavljena 31. januarja 1925 v tedenski reviji Flynn's. Prvotni naslov je bil V izdajalskih rokah (Traitor‘s hands) Leta 1933 je bila zgodba prvič objavljena pod naslovom Priča tožilstva, in sicer v Veliki Britaniji kot del zbirke zgodb The Hound of Death. V ZDA so to zbirko poimenovali v Priča tožilstva in ostale zgodbe, kar kaže na vpliv, ki ga zgodba ima.

2. Zgodbo je sama Agatha Christie kasneje prilagodila v dramsko igro z istim naslovom. Prvič so jo igrali 28. oktobra 1953 v londonskem gledališču Winter Garden Theatre. Predstava je požela navdušene kritike, ki so hvalile predvsem njen zapleten konec. Velja za eno največjih kriminalnih zgodb vseh časov, zato ne preseneča, da je leta 1995 združenje Ameriških pisateljev skrivnostnih del igro uvrstili na svoj seznam 100 najboljših skrivnostnih romanov vseh časov.

3. Igra je bila hitro uprizorjena tudi na Broadwayu v New Yorku, kjer je debitirala 16. decembra 1954 in je požela tako osupljiv uspeh, da je imela 645 uprizoritev, ki so se zaključile šele 30. junija 1956.

4. Prilagoditev zgodbe za odrsko uprizoritev ni bila Christiina zamisel. V to jo je uporno prepričeval gledališki producent Peter Saunders. Nazadnje je popustila in le tri tedne je pisala priredbo, v kateri je nekaterim likom spremenila imena, dodala nove dele in spremenila tudi konec zgodbe. To je zato, ker je Christie sčasoma postala nezadovoljna z nenadnim koncem izvirne zgodbe in je mislila, da oder potrebuje čist, bolj teatralen zaključek.

5. Obstajal pa je še en razlog za spremembo konca: Christie se je zdela preveč depresivna. Dobro je vedeti, da ima delo Priča tožilstva za Christijevo redek konec, v katerem se morilec izogne kazni. Tako brutalen zločin, ki bi ostal nekaznovan, bi bil za tisti čas nepredstavljiv – sploh v igrah in filmih.

6. Leta 1957 se je zgodila prva filmska priredba igre. Režiral ga je veliki Billy Wilder, v njem pa sta med drugim igrala Marlene Dietrich in Charles Laughton. Film je bil nominiran za 6 oskarjev, vključno z najboljšim filmom, vendar Dietrichova ni prejela nominacije. Nad tem je bila močno razočarana, saj je menila, da je to ena največjih vlog v njeni karieri; v filmu je nosila lasuljo in je bila močno naličena. Še več, prestala je plastično operacijo – tako predana je bila. Ustvarjalci filma so želeli prikazati noge, zaradi katerih je bila, med drugim, Dietrichova tako slavna, zato so dodali celoten prizor, ki uprizarja prepir, za kar je bilo potrebnih 145 statistov, 38 kaskaderjev, sam prizor pa je stal 90.000 dolarjev.

7. Film je bil velik komercialni hit in je požel zelo dobre kritike. Tudi Christie je rekla, da je bil to edini film, ki so ga posneli po eni od njenih zgodb in ji je bil dejansko všeč. Režiser Alfred Hitchcock je dejal: »Ljudje so mi pogosto govorili, kako zelo jim je bil všeč film Priča tožilstva«, ker so mislili, da ga je režiral on. Boljše priznanje od tega je težko dobiti.

8. Nova miniserija, ki jo je posnel BBC in bo premierno prikazana na programu Epic Drama, je prva priredba, ki temelji na izvirni kratki zgodbi, zato ohranja svoj mračni konec, ki bi lahko presenetil marsikaterega gledalca.

9. Sarah Phelps, ki je napisala BBC-jevo različico, je menila, da je največji izziv, ki ga je predstavljala izvirna zgodba, ta, da gre za zelo kratko zgodbo, dolgo le dvajset strani. Morala je zbirati drobne reference in podrobnosti ter okoli njih splesti celoten lik. Na primer, v knjigi je samo omenjeno, da John Mayhew kašlja, zato je to podrobnost razširila in okoli nje zgradila celoten svet. »To je bila stvar, v kateri sem najbolj uživala, saj si tako lahko resnično kreativen in dejansko razviješ zgodbo,« je povedala v intervjuju.

10. Po mnenju Phelpsa je najbolj vznemirljiva stvar v zgodbah Agathe Christie to, da gre za skrivnostne kriminalke in psihološke trilerje, vendar pa pričajo tudi o svojem času. Ne poskušajo biti posebej zgodovinski, toda izzivi in pritiski teh časov bi zlahka bili dejstvo, ki marsikoga pripelje do kaznivega dejanja. Priča tožilstva se dogaja 5 ali 6 let po prvi svetovni vojni in njene travme so še vedno v duši vsakega lika.

Ta občutek in dogajanje je bilo vključeno tudi v novo priredbo ene največjih skrivnostnih zgodb vseh časov, ki po mnenju Daily Telegrapha odraža tudi naš čas. Najbolj zvesta priredba zgodbe Priča tožilstva bo premierno prikazana 7. decembra na programu Epic Drama.

Če želite izvedeti več o seriji in o kanalu Epic Drama: www.epicdrama.si