Spoštovani in spoštovane, ob stoti obletnici rojstva velikega klasika in pionirja slovenskega filma Franceta Štiglica (1919–1993) smo v Slovenski kinoteki v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS in Slovenskim filmskim centrom pripravili obsežno retrospektivo Štigličevih del. V sklopu retrospektive bo v torek, 8. oktobra, ob 17. uri v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev potekala okrogla miza o Štigličevem vplivu na slovensko filmsko pokrajino.

Pogovor bo povezoval dr. Peter Stanković, redni profesor na Katedri za kulturologijo (FDV), sodelovali pa bodo Varja Močnik, filmska in televizijska režiserka ter urednica filmskega programa v Slovenski kinoteki, Jasna Hribernik, filmska režiserka in izredna profesorica predmeta Prostor in čas v gibljivih slikah na AU UNG, red. prof. Miran Zupanič, filmski režiser in visokošolski učitelj za področje filmska režija na AGRFT, in Andrej Kurent, gledališki in filmski igralec, ki je nastopil v petih Štigličevih filmih. Vstop je prost.

Okrogli mizi bo ob 19. uri sledila projekcija filma Na svoji zemlji (France Štiglic, 1948). Epopeja o narodnoosvobodilnem boju velja za prvi slovenski igrani zvočni celovečerec. V sklopu retrospektive 100 let Franceta Štiglica bo v nedeljo, 13. oktobra, ob 19. uri na sporedu še film Amandus (France Štiglic, 1966), zgodovinska drama o verski vojni v času protireformacije.

Festival stripa Tinta
V sklopu festivala stripa Tinta bo v torek, 8. oktobra, ob 21. uri v Kinoteki na sporedu program kratkih filmov pionirja stripa in animiranega filma Winsorja McCaya, ki jih bo na klavirju v živo spremljal pianist Andrej Goričar. Program kratkih filmov bo uvedel gost festivala, belgijski stripar in animator Olivier Schrauwen, avtor stripa Fant moj, navdihnjenega z delom Winsorja McCaya.
V nedeljo, 13. oktobra, ob 21. uri lepo vabljeni tudi na projekcijo futurističnega političnega trilerja V kot vroče maščevanje (James McTeigue, 2005), ki ga bo uvedel soavtor originalne stripovske predloge David Lloyd.

Retrospektiva: Jean Renoir
Tekoči kinotečni teden bo sicer v znamenju retrospektive filmov Jeana Renoirja, ki velja za enega od nespornih velikanov sedme umetnosti. V sredo, 9. oktobra, bosta ob 19. uri na sporedu Deklica z vžigalicami (Jean Renoir in Jean Tedesco, 1928) in Izlet (Jean Renoir, 1936), filmska dragulja, polna čutnosti in filmske čarovnije. Ob 21. uri bo na ogled še film Južnjak (Jean Renoir, 1945), v Hollywoodu posneta poetična oda pokrajinam ameriškega juga. V četrtek, 10. oktobra, ob 20. uri bo v sklopu rubrike Kino-uho na sporedu nemi film o razgibanem življenju pariške kurtizane, ki ga je navdihnil roman Émila Zolaja. Film Nana (1926) je Renoir posnel kot poklon vizionarskemu režiserju Erichu von Stroheimu. Projekcijo bo na klavirju v živo spremljal Andrej Goričar.

V soboto, 12. oktobra, ob 21. uri ne zamudite projekcije enega najvplivnejših filmov vseh časov. Pravilo igre (Jean Renoir, 1939) je napeta in za svoj čas precej kontroverzna kritika dekadentne evropske buržoazije na pragu druge svetovne vojne. V nedeljo, 13. oktobra, ob 17. uri pa v sklopu nanizanke Kinotečna matineja prikazujemo še Renoirjev prvi barvni film Reka (Jean Renoir, 1951), čudovito posneto zgodbo o odraščanju v kolonialnem okolju.

En Renoir ni noben Renoir
- 5 vstopnic za 5 različnih filmov retrospektive = 10 evrov
- 10 vstopnic za 10 različnih filmov retrospektive = 20 evrov + darilo

Popust velja samo ob nakupu 5 ali 10 vstopnic hkrati. Vstopnice lahko v času uradnih ur kupite pri blagajni Kinoteke. Akcija ne velja za nakup preko spletnega portala mojekarte.si.

Mesto žensk: Shulie
V okviru festivala Mesto žensk in v sodelovanju z Založbo /*cf. bo v petek, 11. oktobra, ob 21. uri na sporedu Shulie (Elisabeth Subrin, 1997), film, ki kader za kadrom sledi nikoli prikazanemu dokumentarnemu portretu študentke Shulamith Firestone iz leta 1967, aktivistke, ki je nekaj let pozneje postala osrednja osebnost v gibanju radikalnega feminizma. Projekciji sledita pogovor z režiserko filma in pogovor o vplivni knjigi Shulamith Firestone Dialektika spola (Založba /*cf., 2019). Sodelujeta: Katja Čičigoj in Tanja Rener.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!


Nazaj