Le še nekaj dni nas loči od težko pričakovane znanstveno-fantastične epske avanture, ki bo sago o dinozavrih popeljala na popolnoma novo raven. Za več različnih vrst dinozavrov in številčno precej več dinozavrov, kot smo jih bili do sedaj vajeni, bodo v novem delu – petem po vrsti – iskali novo domovanje, saj bo otok, kjer so zapuščena bitja bivala, vsak hip razneslo.

Kam jih bosta na reševalni misiji s pomočjo znanstvenikov in strokovnjakov odpeljala glavna igralca, Chris Pratt in Bryce Dallas Howard, in kaj se bo z njimi v prihodnosti zgodilo, bomo izvedeli prav kmalu. Režijo petega nadaljevanja franšize so zaupali španskemu filmskemu ustvarjalcu Juanu Antoniu “J. A.” Bayoni, ki je novi del popeljal na popolnoma nove dimenzije, sicer pa je režiser (med drugim je režiral filme Nemogoče, Sirotišnica in A Monster Calls) znan po tem, da zna gledalca držati v napetosti.

OD PRIKUPNEGA PARKA DO MOGOČNEGA SVETA
Režiser Steven Spielber, ki je ustvaril franšizo pred 25 leti in režiral prva dva dela, se spominja samih začetkov, izpostavlja mejnike, ki so zaznamovali njegovo ustvarjanje franšize in primerja pretekle filme o dinozavrih z najnovejšim težko pričakovanim petim delom. V predzadnjem delu - Jurski svet - so morali po štirinajstih letih premora mladim generacijam znova približati dinozavre, da jih lahko vzljubijo in se ob njih zabavajo. A v petem delu Jurski svet: Padlo kraljestvo bo precej drugače - dogajanje bo močno zaznamovalo prihodnost, pri tem pa ne gre več za reševanje ljudi, temveč za reševanje dinozavrov. V gledalcu zgodba vzbudi empatijo do dinozavrov, samo srce zgodbe pa je velociraptor Blue, ki ima prav posebno nalogo. Sago režiser Bayona tako popelje na čisto novo raven.

O ZGODBI: Minila so štiri leta, odkar so dinozavri uničili tematski zabaviščni park Jurski svet. Otok Isla Nublar je zdaj zapuščen, na njem prebivajo zgolj preživeli dinozavri, ki so v džungli prepuščeni samim sebi. Ko se začne prebujati otoški speči vulkan, se Owen (Chris Pratt) in Claire (Bryce Dallas Howard) odpravita na misijo, da rešita dinozavre z otoka, ki ga bo razneslo. Owen bi rad končno našel svojega raptorja po imenu Blue, ki je še vedno pogrešan v divjini, Claire, ki do dinozavrov zdaj goji veliko spoštovanje, pa želi pomagati, kolikor je le v njeni moči. Ko prispeta na otok, so zaradi bruhajoče lave razmere že zelo nestabilne. Med reševanjem pride njuna odprava na sled zaroti, ki utegne naš planet izpostaviti nevarnosti, kakršni ni bil izpostavljen vse od prazgodovine. 

ZANIMIVOSTI:
- Ustvarjalci bodo v novem delu prikazali veliko več vrst dinozavrov, kot smo jih lahko občudovali do sedaj, predstavili pa bodo tudi čisto novega, najnevarnejšega dinozavra.
- V tem delu so snemali z animatronskimi dinozavri, ki so videti kot pravi. Snemanje z njimi in igralci skupaj je imelo precej večjo vrednost, kot poustvariti lik dinozavra v postprodukciji. Na tak način so oživili številne dinozavre, prav Blue pa jim je bila poseben izziv - samo njo je od strani »oživljalo« dvanajst igralcev oziroma lutkarjev.
- V nekaterih prizorih z velociraptorji so pomešali digitalno dodane dinozavre s »pravimi« animatronskimi.
- Posestvo Lockwood, kjer se razkrije zgodovina franšize, so v celoti zgradili v studiu Pinewood Studios  v Angliji. Snemali so sicer v Veliki Britaniji in na Havajih.
- Igralka Bryce Dallas Howard se je morala za prizor v vodi naučiti potapljati.
- Prizor, v katerem se kremplji vidijo kot senca in s katerimi dinozaver tipa tla, je podoben prizoru iz prvega dela iz leta 1993.

IGRALSKA ZASEDBA: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Toby Jones, Ted Levine, Rafe Spall, BD Wong in Jeff Goldblum

Režija : J.A. Bayona
Scenarij : Derek Connolly in Colin Trevorrow, posneto po likih iz romanov Michaela Crichtona
PRODUCENTI: Frank Marshall, Patrick Crowley, Belén Atienza
IZVRŠNA PRODUCENTA: Steven Spielberg, Colin Trevorrow
Žanr: znanstvenofantastična akcijska avantura 

Znanstvenofantastična avantura JURSKI SVET: PADLO KRALJESTVO v naše kinematografe na redni spored prihaja 7. junija 2018.