Spoštovani in spoštovane, jesensko-zimski ljubljanski filmskofestivalski vrvež se tradicionalno zaključi z Mednarodnim festivalom animiranega filma Animateka, ki bo kinotečno platno preplavil z animiranimi podobami med 2. in 8. decembrom. V Kinoteki boste lahko od torka do petka vsak dan ob 19. uri spremljali tekmovalni program Mladi talenti Evrope, ki kot vsako leto prinaša vizualne in narativne presežke študentov in predvsem študentk evropskih izobraževalnih ustanov. Projekcijam filmov bodo sledili še pogovori z avtorji.

Letošnja obsežna retrospektiva postavlja v bližnji plan animirani film iz baltskih držav. Animacijo baltskih držav, Estonije, Latvije in Litve, ki so nedavno (2018) praznovale stoletnico svoje neodvisnosti, prežema latenten, včasih celo nezaznaven nemir. V široki paleti filmov, izbranih za letošnji program, najdemo preplet prvovrstne obrti in meditativnega stanja duha, pa tudi podton ukvarjanja s tistim, česar ni lahko izgovoriti. V sklopu retrospektive opozarjamo na dva izjemna latvijska celovečerna filma. Mladi avtor Gints Zilbalodis je v filmu Away (2019) lastoročno ustvaril meditativen portret samotarja, režiserka Signe Baumane pa v filmu Kamenje v mojih žepih (2014), neposredni in družbenokritični animirani pripovedi raziskuje svoj psihološki DNK, da bi našla vir norosti, s katero se spopadajo ženske v njeni družini.

Poleg retrospektive bo v Kinoteki na ogled tudi nekaj izjemnih celovečernih filmov, med katerimi izpostavljamo špansko-nizozemsko koprodukcijo Buñuel v labirintu želv (Salvador Simó, 2018), ki prinaša zgodbo o nadrealističnem režiserju Luisu Buñuelu, ki po izidu filma Zlata doba (1930) doživi finančni polom in se spre s soscenaristom Salvadorjem Dalíjem. Buñuelov prijatelj, kipar Ramón Acín, čudežno zadene na loteriji in se odloči, da bo produciral Buñuelov naslednji film. Z majhno filmsko ekipo se iz Pariza odpravita v odročne gore rodne Španije, da bi posnela dokumentarec Zemlja brez kruha (1933). Animirani film prek pripovedi, ki presega domišljijo, posreduje resnično zgodbo o ozadju te fascinantne epizode v filmski zgodovini.

V Kinoteki se v sklopu letošnje Animateke obetata še dva programa animiranih dokumentarcev, tradicionalni jagodni izbor, v programu Panorama pa bo na ogled pregled vzhodne- in srednjeevropske produkcije animiranih filmov. V času festivala bo prostore Kinoteke krasila razstava animiranih slikofrcev oziroma flipbookov francoske umetnice Marie Paccou, ki je tudi članica letošnje mednarodne festivalske žirije. Razstavo, ki nosi naslov Prelistane knjige Marie Paccou bomo otvorili nocoj ob 18.30 uri.

Ta veseli dan kulture
V torek, 3. decembra, bomo obeležili Ta veseli dan kulture. Na ta dan si lahko v Kinoteki ob 15. uri brezplačno ogledate program Panorama II, sklop kratkih animiranih filmov iz srednje in vzhodne Evrope. Brezplačne vstopnice lahko dvignete na dan projekcije na blagajni Kinoteke. Na ta dan bo brezplačen tudi vstop v Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači. Ob 16. uri se bo začel voden ogled muzeja. Obiskovalci si bodo lahko brezplačno ogledali obe stalni razstavi. V zgornjem nadstropju Škrateljnove domačije je na ogled stalna razstava, posvečena prvi slovenski filmski zvezdi Iti Rini. V sklopu razstave je na ogled tudi dokumentarno-igrani film z naslovom Deklica s frnikulami (Silvan Furlan, 1997). Stalna razstava, posvečena slovenskim filmskim igralcem in igralkam, pa je zasnovana tako, da lahko obiskovalci s pomočjo digitalne tehnologije tudi sami potešijo radovednost in obogatijo znanje o slovenskih filmskih igralcih in njihovih filmih.

Ekran november-december
Izšla je nova številka revije Ekran, ki tokrat v obsežnem tematskem bloku prinaša v razmislek pogled živali v filmu. V reviji najdete še letošnji odmev s Festivala slovenskega filma, dvojni pogled na film Oroslan (Matjaž Ivanišin, 2019) in jesenske impresije ob Zgodbah iz kostanjevih gozdov (Gregor Božič, 2019). Pod drobnogled smo vzeli tudi Philippsovega Jokerja (2019) ter Almodovarjevo in Iñárritujevo kariero, iz kinotečnih arhivov smo izbrskali Noč lovca (Charles Laughton, 1955), razkrili pa smo tudi delo montažerk, nevidnih scenaristk filma. Kot ponavadi ne manjka intervjujev, kritik, TV-serij in drugih novic iz filmskega sveta. Vabljeni k branju!

Vaše mnenje šteje!
Dragi prijatelji in prijateljice Slovenske kinoteke, lepo prosimo, da si vzamete nekaj minut časa in ocenite delo Kinoteke. Tako boste pomagali izboljšati naš program in delo ter omogočili ustvarjanje prijetnejšega vzdušja. Kinotečno anketo lahko ob skodelici kave rešite v naši kavarni ali na spletni povezavi. Najlepša hvala!

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!


Nazaj