Včeraj je v Kinodvoru potekala novinarska konferenca 19. Animateke, ki se začenja naslednji ponedeljek, 28.11. Na novinarski konferenci so spregovorili Igor Prassel, Saša Bach in Jelena Dragutinović.

Animateka vam že 19. leto zapovrstjo prinaša jagodni izbor avtorske produkcije iz celega sveta. Festival vsako leto obišče preko 200 avtoric in avtorjev, med vsemi pa smo najbolj ponosni na avtorja likovne podobe festivala. Dela Borisa Labbéja so filmska umetnost raznolikosti. Ponavljanje, reprezentacija, kolaži, vzorci, metamorfoze, večno gibanje, pa tudi nenehno citiranje umetnostne zgodovine, literature in filozofije, so postali bistveni izvori njegovega avdiovizualnega jezika. Originalne risbe iz njegovega kratkega filma Padec bodo v času festivala na ogled v galeriji Kinodvora.

Kot vsako leto osrednji program predstavljajo trije tekmovalni programi: Tekmovalni program, program Mladi talenti Evrope in Slonov tekmovalni program. Pregled najboljših animacij iz vsega sveta predstavljata Svetovni jagodni izbor in Kinotripov jagodni izbor, v najboljše animirane umetnine iz regije pa vas popeljeta Panorama in Študentska panorama. Tudi letos nadaljujemo s sekcijo Animirani dokumentarci, pa tudi s sekcijo za najmlajše z ekološko tematiko – Zeleni slon, letošnja novost za najmlajše pa so Slonove TV specialke, kratke animirane dogodivščine, ki jih bomo na festivalu lahko videli na vellko večjem platnu, kot smo vajeni.

Letošnja festivalska rdeča nit je francoski animirani film. V sodelovanju s festivalom v Annecyiju, s šolo La Poudrière, z arhivom CNC in Slovensko kinoteko, si boste lahko ogledali arhivski in polpretekli izbor najboljših francoskih animacij v programih Bonjour Animateka! Klasike iz arhiva I & II, Bonjour Animateka! Novo tisočletje ter dvema programoma Bonjour Animateka! Slon gre v Francijo za najmlajše. V sekciji Najboljši študentski filmi šole La Poudrière predstavljamo izbor študentskih del, enominutne filme in diplomske filme, ki so na omenjeni šoli za animacijo nastali med letoma 2001 in 2021. V iskanju dóma – Michelle in Uri Kranot pa bo predstavil umetnika Michelle In Url Kranot, ki delata skupaj že več kot 20 let in sta zaslovela s številnimi nagrajenimi kratkimi filmi.

Tudi dve polnočni projekciji za odrasle bosta v znamenju Francije: Kratki za odrasle — po francosko in WTF2022 sta nastala v sodelovanju z Mednarodnim festivalom animiranega filma v Annecyju. Subverzivno, nezaslišano, mučno, kontroverzno – prepustite se posebni polnočni izkušnji programov, ki prinašata najbolj odbite kratke filme ta hip! V okviru fokusa na francoski animirani film bo predvajana tudi francoska animirana celovečerna protikulturna klasika iz leta 1973 z zloveščo, hladno nadrealistično animacijo, Divji planet Renéja Lalouxa.

Vsako leto na Animateki poskrbimo tudi za ekskluziven izbor celovečernih avtorskih animiranih filmov. To so Množica severov, težko pričakovani celovečerni prvenec japonskega mojstra animacije Kojija Yamamure, Vojna s samorogi, brutalna animirana pripoved z močnim protivojnim sporočilom Alberta Vásqueza, film Otok Ance Damian - animirana sodobna predelava mita o Robinsonu Crusoeju, celovečerec Alaina Ughetta Psom in Italijanom vstop prepovedan, pripoved o družinski zgodovini in italijanskih migracijah v prvi polovici dvajsetega stoletja, pa novi film Signe Baumane Moja romanca z zakonom, ki prevprašuje koncept ljubezni kot je bil junakinji predstavljen v otroštvu. Kitajski animator Lei Lei se v filmu Srebrna ptica in mavrična riba ozre na tragično družinsko preteklost, ki jo je zaznamovala kitajska kulturna revolucija. Tu je še Nayola Joséja Miguela Ribeira, ki v prepletu preteklosti in sedanjosti spremlja tri generacije žensk v državljanski vojni v Angoli.

Za najmlajše smo izbrali čudovit brazilski Perlimps. Alê Abreu, avtor svetovne uspešnice Deček in svet v novem filmu spremlja skrivna agenta, odposlana v Začarani gozd, kjer odkrijeta, da sta na isti misiji: rešiti svoji kraljestvi pred strašnimi velikani, ki so obkrožili njihov gozd. Tudi letos eno od osrednjih spremljevalnih dogajanj na Animateki predstavlja AnimatekaPRO, ki bo potekala med 29. november in 3. decembrom v Dvorani Dijaški dom Tabor na Kotnikovi ulici 4. AnimatekaPRO je festivalska platforma, na kateri se skozi serijo predavanj, okroglih miz, tematskih predstavitev in pogovorov z avtorji seznanjamo z aktualnimi trendi in temami na področju animiranega filma. Letos s ponosom predstavljamo tudi prvo edicijo delavnice scenaristike in predstavitev projektov v nastajanju za mlade avtorje in avtorice Rise & Shine!

Med drugim bodo na AnimatekiPRO predavali Boris Labbé, večkrat nagrajeni francoski animator in avtor letošnje festivalske podobe, Uri Kranot, animator, ki na Animateki predstavlja poseben program animacij »V iskanju doma Michelle in Uri Kranot« ter Razstavo XR, pa Jean-François Le Corre, ki je tudi eden od producentov celovečerca Psom in Italijanom vstop prepovedan in drugi. V sklopu iniciative Keep Festive pa bo potekala tudi posebna diskusija o ustvarjanju varnih prostorov na festivalih. V okviru AnimatekePRO bo potekala tudi nova delavnica predstavitev animiranih projektov v nastajanju, namenjeno mladim filmskim ustvarjalcem! V sodelovanju s CEE Animation in Svetovnim festivalom animiranega filma Animafest Zagreb smo pripravili Rise & Shine, dvodelni dogodek za projekte v razvoju.

In še k razstavam. V Kinodvor.Galeriji bo med 28.11. in 31.1. na ogled razstava Boris Labbé: Padec, risbe. Boris Labbé je leta 2018 režiral kratki film Padec, ki je njegovemu grafičnemu in filmskemu raziskovanju z dramatičnim registrom in mučnim vzdušjem dal bolj monumentalno razsežnost. Razstava postavlja na ogled izbor risb, ustvarjenih za animirane sekvence filma, sličico za sličico, risbo za risbo. V Cukrarni bo med 24.11. in 11.12. potekala razstava XR @ANIMATEKA. Zdaj že tradicionalno prisotni element Animateke, v katerem raziskujemo animacije v drugih razsežnostih, se vrača s peto edicijo skrbno izbranih projektov navidezne resničnosti. Poleg najnovejših del avtorjev, ki raziskujejo nova področja, bo na ogled retrospektiva navidezne resničnosti dvojca Uri in Michelle Kranot.

V Galeriji DLUL na naslovu Breg 22 pa bo med 2. 12. in 11. 12. na ogled razstava Lea Vučko: Nastajanje Legende o Zlatorogu. Lea Vučko, rojena v deželi Zlatoroga, Bohinju, je režiserka in animatorka kratkega animiranega filma Legenda o Zlatorogu. Razstava prikazuje mnoge detajle in delo, ki je potrebno za nastanek filma, a ostane v ozadju, očem skrito. V okviru Plakatne galerije TAM-TAM na Slovenski ploščadi bo na ogled razstava Animirajte prihodnost. Ob velikih dogodkih, kot so pandemija, vojne, gospodarska in ekološka kriza, ki nas pretresajo v zadnjih letih, postajamo vedno bolj negotovi glede prihodnosti. To nas spodbuja k razmišljanju o lastnem mestu v družbi in spremembah, ki si jih želimo v prihodnje. V času strahu in tesnobe moramo najti moč drug v drugem. Zato je Animateka pozvala vse, naj predložijo svojo vizijo prihodnosti v obliki 5- do 30-sekundnega animiranega plakata, ki bodo v galeriji oživeli s plastjo razširjene resničnosti.

Poleg naštetega bo v okviru Animateke potekala tudi Delavnica AFN EDu: Montaža animiranega filma in mednarodna delavnica filmske kritike GoCritic!. V Menzi pri koritu na Metelkovi bo 29.11. ob 22.00 potekal koncert LELEE x Miloš Tomić (VJ) + DJ Vampirella, 30.11. ob 22.30 pa bo v Kinodvorovi Kavarni potekal t.i. French Quiss, večer na temo Francije v čast letošnjemu festivalskemu fokusu.

Več informacij o programu lahko najdete na naši spletni strani.